Get ready for the lunch

gezonder etenIn de nieuwsbrief van Runnersworld aandacht voor de lunch. Die zou volgens recent wetenschappelijk onderzoek belangrijker zijn dan de avondmaaltijd. In het onderzoek zijn twee groepen vergeleken die dagelijks evenveel calorieën binnenkregen: een groep die een lunch van normale omvang nuttigde en een groep die een forse lunch verorberde en een lichtere avondmaaltijd. Bij de groep die een stevig middagmaal tot zich nam werd een groter gemiddeld gewichtsverlies gevonden, een beter BMI en ook de insulinegevoeligheid verbeterde ten opzichte van de controlegroep.

Enige kanttekening is hier wel bij te plaatsen. Het betrof een groep mensen met overgewicht. De vraag is of die groep zo maar is te vergelijken met een gemiddelde groep hardlopers (bestaan die?).

Daarnaast kun je je afvragen of het nu gaat om stevig lunchen of een betere verdeling van de calorieën door de dag heen. Waar het uiteindelijk om gaat is dat je probeert je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Dat doe je door diepe dalen (suikerdips) en hoge pieken (inname van grote hoeveelheden suikers) te vermijden. Die suikers zorgen voor de aanmaak van insuline en lichaamsvet. Dat geeft een instant energiekick maar je schiet er per saldo dus niet zoveel mee op.

Wat breed wordt gedragen in voedingsland is het belang van een goed ontbijt. Hiermee voorkom je dat je te snel naar gemakkelijke suikerrijke tussendoortjes grijpt. Maar eendachtig de uitdrukking “ontbijten als een keizer, lunchen als een prins en dineren als een bedelaar” is met ons huidige beweegpatroon ook weer niet aan te raden. Het belangrijkste is dat je het ontbijt niet overslaat. Bij een dagelijkse calorie-inname van 2000Kcal zou de aangeraden verdeling zijn: het ontbijt ongeveer 500Kcal en de lunch en avondmaaltijd gelijk verdeeld ongeveer 750 Kcal. Als je tussendoor trek hebt: koekjes dat weten we wel maar waarom altijd die onvermijdelijke appel of banaan? Of het natuurlijke suikers zijn of niet dat maakt je lichaam niets uit.  En (zoet) fruit bevat  veel suiker. Varieer eens met groente (bloemkool, komkommer, wortel, tomaat, paprika) of, als je erg trek hebt, een handje (ongezouten) nootjes.

Post a Comment