Veelgestelde
vragen

Over Training te Velde

Training te velde is een buitensportschool in Utrecht. Een no-nonsense sportschool. What you see is what you get. De foto’s die je ziet op deze site zijn ook echt van sporters die trainen bij Training te velde. Geen glossy modellen maar “gewone” mensen zoals jij, die genieten van het buiten zijn en buiten sporten. Want dat staat voorop bij Training te velde: met plezier trainen. Maar we hebben niet alleen lol met elkaar er wordt serieus en effectief getraind. Op elk niveau.

Sporten bij Training te velde is supersimpel. Je sport met een strippenkaart, en met deze kaart mag je meedoen aan alle trainingen van Training te velde. Geen langlopende abonnementen of kortingacties met kleine lettertjes, je betaald gewoon voor wat je afneemt.

Die trainingen zijn elke dag op op dezelfde tijd. Dus kun je een keer niet op je vaste avond en wil je uitwijken naar een andere avond dan hoef je niet na te denken hoe laat die training begint. Is het dan elke dag dezelfde training? Nee maar het is helemaal niet erg om eens een keer wat anders te doen. Of verschillende trainingen met elkaar combineren. Daar word je alleen maar een betere beweger van. Als er iemand voorstander is van gevarieerd bewegen, dan ben ik dat wel!

Simpel, geen overhead. De enige “add-on” is een online registratiesysteem. Zodat jij zeker weet dat je niet te veel betaalt.

“De” Training-te-velde-sporter bestaat niet. Bij Training te velde denken we namelijk niet in hokjes of in doelgroepen. Of je nu een beginnende beweger bent of ultratrails loopt, man of vrouw bent, 13 of 73 jaar, wel wat vet op je botten kan gebruiken of juist graag wat kilootjes kwijt zou wilen raken, iedereen is welkom bij Training te velde. Als jij je op je gemak voelt dan ben je hier op je plaats. Wat ons bindt is dat we weten dat (bliven) bewegen belangrijk is maar vooral dat wat we doen we dat met plezier doen. Dat wil niet zeggen dat er niet serieus wordt getraind bij Training te velde!

Nee. Training te velde is een inclusieve sportschool. Iedereen is welkom, bij alle trainingen van Training te velde.

Dat is afhankelijk van het niveau. De Conditie & Kracht basistrainingen en de looptraining voor halfgevorderden 60 minuten, de overige trainingen 75 minuten. Trailrunclinics kunnen veel langer duren, tot 3 uur.

Je ziet ze wel eens langskomen, bootcampgroepen met 25 of meer deelnemers. Daar geloven we niet in. het maximum bij Training te velde is 12 deelnemers. Dat is een harde bovengrens. Bij dit aantal kunnen we namelijk nog persoonlijke aandacht garanderen.
Het minimum aantal deelnemers per training is 4. Als je in een nóg kleinere groep (tot en met 4) wilt trainen dan is dat ook mogelijk maar dan wordt het maatwerk.

Dat kan altijd, vrijblijvend en kostenloos. Klik in de lesrooster op de training waar je aan mee wilt doen.

Buiten trainen

Welke training je ook kiest, je gaat hardlopen. Daarom kom je op loopschoenen. Dat hoeven echt geen topschoenen te zijn maar schoenen met nog goede demping en zolen met grip zijn aan te raden.
Je kleding. Het handigst is je te kleden in laagjes. Draag bij voorkeur een sportshirt/hemd. Als het wat kouder is: de onderste laag is het belangrijkst. Eventueel een gevulde bidon meenemen. Je kunt je telefoon, sleutels en portemonnee in bewaring geven bij je trainer. Die heeft een tasje bij zich dat meegaat tijdens de training.

Helaas dat zul je thuis moeten doen! De vaste basis is het Romeinse fort Castellum Hoge Woerd. Je kunt je hier niet omkleden maar er zijn wel sanitaire voorzieningen aanwezig. Maar soms wijken we uit naar een locatie waar helemaal geen voorzieningen zijn.

Training te velde is een echte buitensportschool. Weer of geen weer de training gaat door. En dat is zelfs bij minder weer vaak nog heel goed te doen. Je leeft mee met de seizoenen!
Maar als de weersvoorspelling heel veel neerslag voorspelt of het extreem koud is kan het zijn dat we op (semi)overdekte locaties zoals een parkeergarage of een viaduct of onder een trainen. Waar we ook trainen, dit is altijd op een veilige plek.

Alleen als er minder dan 4 deelnemers zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, gaat de training niet door. Of worden er trainingen samengevoegd. Je kunt je tot 1 uur voor de training nog aanmelden. Dat doe je via een app. Uiterlijk 1 uur voor de training weet je dus of de training niet doorgaat.

Bootcamp

“Bootcampen” is een verzamelnaam voor alle groepstrainingen in de buitenlucht. Het is een beetje een containerbegrip geworden. Wat maakt de “Conditie & Kracht” trainingen anders? In de eerste plaats, het is een goed uitgedachte vorm van bootcampen. Het zijn complete en uitgebalanceerde onderhoudstrainingen. Het is precies wat het zegt, je gaat werken aan je conditie én aan je kracht.
Bij Training te velde train je in een kleine groep. Er doen maximaal 12 sporters mee aan een training. Bij andere aanbieders is dit soms het dubbele aantal. Maar als ervaren hardlooptrainer en fitnessinstructeur weet ik dat het ergens ophoudt om persoonlijke aandacht te kunnen geven.
Wat de bootcamps van Training te velde echt onderscheidend maakt is de aandacht voor looptechniek. Dat doen we zeker niet in elke training maar het staat toch met enige regelmaat op het programma. Daar heb je namelijk heel veel baat bij als je zelf wilt gaan hardlopen. Je wordt er een betere loper van, met een goede looptechniek ben je minder vatbaar voor blessures, en je werkt er tegelijkertijd ook mee aan je conditie.

Dat valt wel mee. Als we lopen zijn het korte stukken, in rustig tempo. Je kunt hierdoor ook meedoen aan deze trainingen als je nog geen hardloopervaring hebt.

We blijven op een vaste locatie of we gaan ons verplaatsen en doen dan oefeningen onderweg. We beginnen altijd met een warming-up met oefeningen, veelal lopend. Daarna doen we losmaakoefeningen. Als we op één locatie blijven doe je vaak een reeks oefeningen in circuitvorm. Oefeningen op eigen lichaamsgewicht (denk hierbij aan oefeningen als uitvalspassen en squats) of met gewichten, soms in combinatie met loopvormen.
Soms is het een “running bootcamp”. Dan lopen we een route doen we en onderweg (lichaamseigen) oefeningen. Of we maken we gebruik van voorwerpen die we onderweg tegenkomen (lantaarnpalen, bankjes, bruggen).
Wat je altijd gaat trainen zijn je buikspieren, tijdens de kern van het programma of als apart blok aan het einde van het programma. Meestal eindigen we met grondoefeningen. Dat kunnen ontspanningsoefeningen zijn of heel pittige buikspieroefeningen. Ofwel geen training is hetzelfde! Maar een ding weet je zeker: het is altijd een heel complete training.

Maar niet lang meer als je bij ons komt trainen! Onze missie is iedereen in beweging te krijgen én te houden. De trainingen zijn zo gemaakt dat iedereen aan zijn trainingsbelasting komt, ongetrainde én getrainde sporters. Als je begint met sporten of lang niet meer hebt gesport is het verstandig om te beginnen met de basistraining. Ben je al enigszins getraind dan kun je terecht bij de “gewone”Conditie & Krachttrainingen op de maandag- en donderdagavond. En wil je het nog een tandje zwaarder dan is de training op de dinsdagavond een goede keuze. Wil je een stapje terugdoen of juist “opschalen”geen probleem het kan allemaal op dezelfde strippenkaart!

Hardlopen

De instapcursus is geschikt voor absolute beginners. Zelfs als je nog nooit hebt hardgelopen kun je, als je het programma van 7 weken volbrengt, drie kilometer aan één stuk hardlopen. Na de vervolgcursus kun je instromen bij de vaste trainingsgroep voor halfgevorderde lopers. Ben je een ervaren hardloper dan kun je gelijk door naar de gevorderdengroep.

Natuurlijk ben je dat! Maar, daar zijn we heel duidelijk in, misschien nu nog niet. Laagdrempeliger dan hardlopen kan bijna niet maar dit is tegelijk een valkuil, hardlopen is namelijk intensief en blessuregevoelig. Je wilt lopen om je gezonder te voelen en niet om blessures op te lopen. Als je gezondheidsklachten of overgewicht hebt, of een andere reden om te twijfelen of je geschikt bent om te beginnen met hardlopen, raden we je aan om voordat je aan hardlopen begint een sportmedische keuring te doen. Dit kan bij een sportarts. De kosten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Mocht je geblesseerd raken: we werken nauw samen met dé in hardlopen gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk van de Leidsche Rijn, FysioVandaag. En wil je dat voorkomen dan staat de expertise van Rhino Sportzorg tot je beschikking.

Voor de halfgevorderdengroep moet je 30 minuten aan één stuk kunnen hardlopen. Voor de gevorderdengroep is dat: 60 minuten binnen een uur kunnen hardlopen en liefst al een (10km) hardloopwedstrijd in de benen hebben.
De trailruntrainingen zijn, met uitzondering van de introductieles trailrunnen en de kennismakingscursus trailrunnen, alleen geschikt voor ervaren tot zeer ervaren hardlopers.

We beginnen altijd met een warming-up. Lopend, met oefeningen onderweg. Daarna doen we losmaakoefeningen. Dan een blok met oefeningen om je looptechniek te verbeteren gevolgd door de kern van de training. Bij de beginnerstrainingen is dat een bepaalde tijd of afstand lopen in je eigen tempo, bij de gevorderdentrainingen veelal intervals op tijd en/of in een bepaalde hartslagzone. Als daar nog tijd voor is doen we nog buikspieroefeningen en we sluiten af met een cooling-down (ontspanningsoefeningen en stretch-oefeningen).

Dat kan, in een maatwerktraject. als personal looptrainer heb ik al heel veel mensen (weer) leren lopen of die sporttest laten halen. Je kunt me ook weggeven als verjaardagscadeau of, doe eens gek, geef jezelf een boost met een personal looptraining!

Trailrunnen

Vaak wel maar zelfs “gewoon” door het bos lopen is niet te vergelijken met lopen op asfalt. Doordat de ondergrond voortdurend veranderd heb je veel minder controle over wat je doet. Wat ook heel anders is, is de tijdsbeleving. Je bent helemaal niet bezig met een toptijd te lopen je bent aan het genieten van de omgeving of heel gefocused boomwortels en stenen aan het ontwijken in een afdaling.
Een ander verschil is dan trailrunnen veel meer van je lichaam vraagt. Tijdens een trailrun is je hele lichaam constant in beweging, niet alleen voorwaarts maar alle kanten op. Dat vraagt dus om een sterk lichaam aan de andere kant, je wordt er ook sterker van.

Omdat trailrunnen een compleet andere manier van lopen is vraagt het ook om een heel andere benadering. Bereid je dus specifiek voor. Onder begeleiding van een van de eerste gecertificeerde trailruntrainers van Nederland.
Ben je nog niet z’n ervaren loper en wil je toch ervaren wat trailrunnen is doe dan mee aan de kennismakingsles trailrunnen. Loop je al wat langer of heb je echt aspiraties om een trailrun te gaan lopen, doe dan mee aan de Start to Trail cursus. Heb je een (halve) marathon gelopen en wil je wel eens wat anders? Doe dan eens mee aan de trailruntraining op de zondagochtend.

Aan en afmelden

Als je na de gratis en vrijblijvende proefles besluit door te gaan met de trainingen, kun je je een strippenkaart kopen. Als je vaker komt trainen wordt je toegevoegd aan de Whatsapp-groep van die training. Die Whatsappgroep gebruiken we voor praktische zaken als aan- en afmelden, blessures, afwijkende trainingslocaties etc.

Voor een training kun je je opgeven via de Pay n Plan app. heel eenvoudig, via de kalender selecteer je de training van je keuze. Je kunt je je tot 3 uur voor de training af- en tot 1 uur van te voren aanmelden.

Via Pay n Plan

Dat klopt. Bij Training te velde houden we het simpel en overzichtelijk. Er is één product: een strippenkaart met 10 strippen. Dat is een bewuste keuze. Bij Training te velde is het: what you see is what you get. Geen inschrijfkosten, administratiekosten of verborgen kosten. Maar ook geen doorlopende kortingacties of stuntprijzen. En het mooie is: met je strippenkaart kun je meedoen aan alle vaste trainingen en aan evenementen en aan clinics! Superhandig als je een keer verhinderd bent op je vaste trainingsavond. Of gewoon, omdat je wel eens nieuwsgierig bent wat hoe een andere training gaat. De enige voorwaarde is dat je aan de instapeisen van die training voldoet. Zie daarvoor de beschrijvingen van de trainingen.

Nog een voordeel is dat je met je strippenkaart niet vast zit aan een langlopend abonnement. Ben je door je strippen heen dan schaf je met een paar muisklikken een nieuwe strippenkaart aan. Je krijgt automatisch bericht tijdig als je bijna door je strippen bent.

Een half jaar. Dat is uitzonderlijk lang voor een tienstrippenkaart. En ook dat is een bewuste keuze. Wij vinden het namelijk een verkeerde prikkel dat je komt trainen alleen omdat je strippenkaart bijna is verlopen. Je traint omdat je wilt trainen. En ja het komt wel eens voor dat het een periode even niet zo goed uitkomt waardoor je niet kunt of mag trainen. Je gaat een tijdje voor je werk naar het buitenland. Die vervelende blessure. Of, gefeliciteerd, je bent zwanger!

Pay n Pal is gekoppeld aan iDEAL. Je kunt dus gelijk je nieuwe kaart afrekenen.

Dat doet Pay n Plan voor je! Je krijgt een seintje wanneer je bijna door je strippen bent.