Sporten bij training te velde

Over Training te Velde

Beginnen met Hardlopen groepsfotoTraining te velde is een buitensportschool in Utrecht. Een no-nonsense sportschool waar iedereen welkom is. What you see is what you get. De foto’s die je ziet op deze site zijn dan ook echt van sporters die trainen bij Training te velde. Geen glossy modellen maar “gewone” mensen zoals jij, die genieten van het buiten zijn en samen sporten. Want dat staat voorop bij Training te velde: met plezier trainen. Maar op een serieuze en effectieve manier. 

Sporten bij Training te velde is supersimpel. Je koopt een strippenkaart of abonnement en je mag meedoen aan alle vaste groepstrainingen van Training te velde. En wil je het een keer uitproberen dan kan dat gratis en vrijblijvend

In de ochtend en de avond. Zie het lesrooster. We werken met vaste trainingstijden. Dus kun je een keer niet op je vaste avond en wil je uitwijken naar een andere avond dan hoef je niet na te denken hoe laat die training begint. Is het dan elke dag dezelfde training? Nee maar het is helemaal niet erg om eens een keer wat anders te doen. Daar word je alleen maar een betere beweger van.

“De” Training-te-velde-sporter bestaat niet. Bij Training te velde denken we namelijk niet in hokjes of in doelgroepen. Of je nu een beginnende beweger bent of ultratrails loopt, man of vrouw bent, 13 of 73 jaar, wel wat vet op je botten kan gebruiken of juist graag wat kilootjes kwijt zou wilen raken, iedereen is welkom bij Training te velde. Als jij je op je gemak voelt dan ben je hier op je plaats. Wat ons bindt is dat we weten dat (blijven) bewegen belangrijk is maar vooral dat wat we doen we dat met plezier doen. Ook als dat prestatief is.

Nee. Training te velde is een inclusieve sportschool, er zijn alleen gemengde groepen. Dat wil niet zeggen dat er wel eens een training is waar alleen vrouwen of alleen mannen aan meedoen. Maar iedereen is welkom, bij alle trainingen van Training te velde.

Dat is afhankelijk van het niveau. De Bootcamp Licht trainingen zijn 60 minuten, de overige trainingen 75 minuten. Trailruns kunnen veel langer duren, tot 4 uur.

Bij voldoende animo (minimaal 4 deelnemers) gaan de trainingen altijd door, ook in de vakanties. Wel wordt er in het hart van de zomervakantie met een aangepast rooster gewerkt- minder trainingen zodat díe trainingen in ieder geval door kunnen gaan. 

Je ziet ze wel eens langskomen, bootcampgroepen met 25 of meer deelnemers. Daar geloven we niet in. het maximum bij Training te velde is 12 deelnemers. Dat is een harde bovengrens. Bij dit aantal kunnen we namelijk nog persoonlijke aandacht garanderen.
Het minimum aantal deelnemers per training is 4. Als je in een nóg kleinere groep (tot en met 4) wilt trainen dan is dat ook mogelijk maar dan wordt het maatwerk.

Dat kan altijd, vrijblijvend en kostenloos. Boek een proefles en klik vervolgens in het lesrooster de training waar je aan mee wilt doen.

Als je na de gratis en vrijblijvende proefles besluit door te gaan met de trainingen, kun je je een strippenkaart of abonnement kopen. Er zijn 2 abonnementen: een abonnement “Regelmatig”- en een “Intensief” abonnement.

PaynPlan is gekoppeld aan iDEAL. Je kunt dus gelijk je abonnement of strippenkaart afrekenen. Een strippenkaart wordt in één keer afgerekend een abonnement in 12 termijnen.

Als je denkt dat je één keer per week komt sporten ben je het voordeligst uit met een “Regelmatig” abonnement. Kom je vaker sporten dan kun je overwegen om een “Intensief” abonnement te kopen. Hiermee kun je tot 10x per maand komen sporten. Én doe je gratis mee aan alle evenementen zoals testlopen en trailruns. 
Beide abonnementen zijn na 12 maanden maandelijks opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

Omdat je met een strippenkaart heel veel vrijheid houdt in hoe en hoe vaak je wilt sporten. Je strippenkaart is een jaar geldig. Dat is uitzonderlijk lang voor een tienstrippenkaart. En ook dat is een bewuste keuze. Wij vinden het namelijk een verkeerde prikkel dat je komt trainen alleen omdat je strippenkaart bijna is verlopen. Je traint omdat je wilt trainen. En ja het komt wel eens voor dat het een periode even niet zo goed uitkomt waardoor je niet kunt of mag trainen. Je gaat een tijdje voor je werk naar het buitenland. Die vervelende blessure. Of, gefeliciteerd, je bent zwanger!

Dat doet Pay n Plan voor je! Je krijgt een seintje wanneer je bijna door je strippen bent.

Bij de prijssteling is uitgegaan van 11 maanden sporten maar je betaalt gewoon in 12 termijnen. Het is niet mogelijk het abonnement een maand stil te zetten. Vind je flexibiliteit heel belangrijk dan kun je het beste kiezen voor een strippenkaart.

Het abonnement wordt stilzwijgend verlengd met één maand, tegen het reguliere maandtarief. Daarna wordt het automatisch stilgezet.

Dan wordt dit relatief voordeliger. Met het Regelmatig abonnement kun je het hele jaar door 1x week sporten – ook als een maand 5 weken heeft. Denk je dat je meer dan 1,5x per week gaat sporten dan is het Intensief abonnement voordeliger.

Voor een training kun je je opgeven via de Pay n Plan app. heel eenvoudig, in de kalender selecteer je de training van je keuze. Je kunt je je tot tot 1 uur van te voren aanmelden. Maar liever iets eerder…

Nt als het aanmelden, Via Pay n Plan. Je kunt je kostenloos afmelden tot 3 uur van te voren.

Vol is vol maar je kunt je altijd blijven aanmelden. Je komt dan op de wachtlijst te staan. Als er een deelnemer afvalt en je staat bovenaan de wachtlijst dan schuif je automatisch door naar de deelnemerslijst.

Buiten trainen

Welke training je ook kiest, je gaat hardlopen. Daarom kom je op loopschoenen. Dat hoeven echt geen topschoenen te zijn maar schoenen met nog goede demping en zolen met grip zijn aan te raden.
Je kleding. Het handigst is je te kleden in laagjes. Draag bij voorkeur een sportshirt/hemd. Als het wat kouder is: de onderste laag is het belangrijkst. Eventueel een gevulde bidon meenemen. Je kunt je telefoon, sleutels en portemonnee in bewaring geven bij je trainer. Die heeft een tasje bij zich dat meegaat tijdens de training.
Omdat we vaak grondoefeningen doen is het fijn als je een fitnessmatje meeneemt.

Helaas dat zul je thuis moeten doen! De vaste basis is het Romeinse fort Castellum Hoge Woerd. Je kunt je hier niet omkleden maar er zijn wel sanitaire voorzieningen aanwezig. Maar soms wijken we uit naar een locatie waar helemaal geen voorzieningen zijn.

Training te velde is een echte buitensportschool. Weer of geen weer de training gaat door. En dat is zelfs bij minder weer vaak nog heel goed te doen. Je leeft mee met de seizoenen!
Maar als de weersvoorspelling heel veel neerslag voorspelt of het extreem koud is wijken we uit naar (semi)overdekte locaties. Waar we ook trainen, dit is altijd op een veilige plek.

Alleen als er minder dan 4 deelnemers zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, gaat de training niet door. Of worden er trainingen samengevoegd. Je kunt je tot 1 uur voor de training nog aanmelden. Dat doe je via een app. Uiterlijk 1 uur voor de training weet je dus of de training niet doorgaat.

Bootcamp

Training te velde Bootcamp Gemiddeld“Bootcampen” is een verzamelnaam voor alle groepstrainingen in de buitenlucht. Het is een beetje een containerbegrip geworden. Wat maakt de bootcamptrainingen van Training te velde anders? In de eerste plaats, het is een goed uitgedachte vorm van bootcampen. Het zijn complete en uitgebalanceerde onderhoudstrainingen. Het is precies wat het zegt, je gaat werken aan je conditie én aan je kracht.
Bij Training te velde train je in een kleine groep. Er doen maximaal 12 sporters mee aan een training. Bij andere aanbieders is dit soms het dubbele aantal. Maar als ervaren hardlooptrainer en fitnessinstructeur weet ik dat het ergens ophoudt om persoonlijke aandacht te kunnen geven.
Wat de bootcamps van Training te velde echt onderscheidend maakt is de aandacht voor looptechniek. Dat doen we zeker niet in elke training maar het staat toch met enige regelmaat op het programma. Daar heb je namelijk heel veel baat bij als je zelf wilt gaan hardlopen. Je wordt er een betere loper van, met een goede looptechniek ben je minder vatbaar voor blessures, en je werkt er tegelijkertijd ook mee aan je conditie

Dat valt wel mee. Als we lopen zijn het korte stukken, in rustig tempo. Je kunt hierdoor ook meedoen aan deze trainingen als je nog geen hardloopervaring hebt.

We beginnen altijd met een warming-up met losmaakoefeningen, veelal lopend. Meestal blijven we daarna op een vaste locatie en doen we een reeks oefeningen in circuitvorm. Oefeningen op eigen lichaamsgewicht (denk hierbij aan oefeningen als uitvalspassen en squats) of met gewichten, soms in combinatie met loopvormen.

Soms is het een “running bootcamp”. Dan lopen we een route doen we en onderweg (lichaamseigen) oefeningen. Of we maken we gebruik van voorwerpen die we onderweg tegenkomen (lantaarnpalen, bankjes, bruggen).

Wat je altijd gaat trainen zijn je buikspieren, tijdens de kern van het programma of als apart blok aan het einde van het programma.  Dat kunnen ontspanningsoefeningen zijn of heel pittige buikspieroefeningen. Ofwel geen training is hetzelfde! Maar een ding weet je zeker: het is altijd een heel complete training.

Maar niet lang meer als je bij ons komt trainen! Onze missie is iedereen in beweging te krijgen én te houden. De trainingen zijn zo gemaakt dat iedereen aan zijn trainingsbelasting komt, ongetrainde én getrainde sporters. Als je begint met sporten of lang niet meer hebt gesport is het verstandig om te beginnen met de basistraining. Ben je al enigszins getraind dan kun je terecht bij de “gewone” bootcamptrainingen op de maandag- en donderdagavond. En wil je het nog een tandje zwaarder dan is de “Zwaar” training op de dinsdagavond een goede keuze. Maar le kunt het voor jezelf tijdens een training zo zwaar of licht maken als je wilt, het dus is geen enkel probleem om eens met een training op een ander niveau mee te doen. Het kan allemaal op dezelfde strippenkaart!

Hardlopen

leren hardlopen Leidsche Rijn

De instapcursus is geschikt voor absolute beginners. Zelfs als je nog nooit hebt hardgelopen kun je, als je het programma van 7 weken volbrengt, drie kilometer aan één stuk hardlopen. Na de vervolgcursus kun je instromen bij de vaste trainingsgroep voor lichtgevorderde lopers. Ben je een ervaren hardloper dan kun je gelijk door naar de gevorderdengroep of de vergevorderdengroep.

Natuurlijk ben je dat! Maar, daar zijn we heel duidelijk in, misschien nu nog niet. Laagdrempeliger dan hardlopen kan bijna niet maar dit is tegelijk een valkuil, hardlopen is namelijk intensief en blessuregevoelig. Je wilt lopen om je gezonder te voelen en niet om blessures op te lopen. Als je gezondheidsklachten of overgewicht hebt, of een andere reden om te twijfelen of je geschikt bent om te beginnen met hardlopen, raden we je aan om voordat je aan hardlopen begint een sportmedische keuring te doen. Dit kan bij een sportarts. De kosten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Mocht je geblesseerd raken: we werken nauw samen met een in hardlopen gespecialiseerde fysiotherapiepraktijk . 

Voor de lichtgevorderdengroep moet je 30 minuten aan één stuk kunnen hardlopen. Voor de gevorderdengroep is dat: 60 minuten binnen een uur kunnen hardlopen en liefst al een (10km) hardloopwedstrijd in de benen hebben.
Voor de vergevorderdengroep is dat 
De trailruntrainingen zijn, met uitzondering van de introductieles trailrunnen en de kennismakingscursus trailrunnen, alleen geschikt voor ervaren tot zeer ervaren hardlopers.

We beginnen altijd met een warming-up. Lopend, met oefeningen onderweg, oms gevolgd door losmaakoefeningen op de plaats. Dan een blok met oefeningen om je looptechniek te verbeteren gevolgd door de kern van de training. Bij de beginnerstrainingen is dat een bepaalde tijd of afstand lopen in je eigen tempo, bij de gevorderdentrainingen veelal intervals op tijd en/of in een bepaalde hartslagzone. Als daar nog tijd voor is doen we nog buikspieroefeningen en we sluiten af met een cooling-down (ontspanningsoefeningen en stretch-oefeningen).

Dat kan, in een maatwerktraject. als personal looptrainer heb ik al heel veel mensen (weer) leren lopen of die sporttest laten halen. Je kunt me ook weggeven als verjaardagscadeau of, doe eens gek, geef jezelf een boost met een personal looptraining!

Trailrunnen

trailrun Doornse Gat

Vaak wel maar zelfs “gewoon” door het bos lopen is niet te vergelijken met lopen op asfalt. Doordat de ondergrond voortdurend veranderd heb je veel minder controle over wat je doet. Wat ook heel anders is, is de tijdsbeleving. Je bent helemaal niet bezig met een toptijd te lopen je bent aan het genieten van de omgeving of heel gefocused boomwortels en stenen aan het ontwijken in een afdaling.
Een ander verschil is dan trailrunnen veel meer van je lichaam vraagt. Tijdens een trailrun is je hele lichaam constant in beweging, niet alleen voorwaarts maar alle kanten op. Dat vraagt dus om een sterk lichaam aan de andere kant, je wordt er ook sterker van.

Omdat trailrunnen een compleet andere manier van lopen is vraagt het ook om een heel andere benadering. Bereid je dus specifiek voor. Onder begeleiding van een van de eerste gecertificeerde trailruntrainers van Nederland.
Ben je nog niet z’n ervaren loper en wil je toch ervaren wat trailrunnen is doe dan mee aan de kennismakingsles trailrunnen. Loop je al wat langer of heb je echt aspiraties om een trailrun te gaan lopen, doe dan mee aan de Start to Trail cursus. Heb je een (halve) marathon gelopen en wil je wel eens wat anders? Doe dan eens mee aan de maandelijkse trailrun!