Training te velde nieuwsbrief winter 2024
Ik weet niet hoe het bij jullie gaat maar naarmate ik ouder word lijkt de tijd sneller te gaan. Het is zomervakantie je knippert met je ogen en het jaar is al bijna weer voorbij. Wat is er veel gebeurt de afgelopen maanden in Nederland en in de wereld- maar daar wil ik het nu eens helemaal niet over hebben- en wat hebben wij weer mooie momenten gedeeld in onze Vinex-sportbubbel. De bootcamptrainingen in het Máximapark. De bloedhete loop van Harmelen met aansluitend zwemmen in een kraakheldere sloot en nakletsen terwijl de barbecue sist. De natte maar super relaxte parkoersverkenning voor de Singelloop. Het marathonweekend in Antwerpen- geen frites gegeten maar verder zat alles erin. De Trecho teamrun met links en recht om me heen en op het podium de bekende witte shirtjes met een bolletje. En ik verheug me op de evenementen die nog gaan komen: de Zevenheuvelenloop, de Nighttrail, de Linschotenloop en de bootcampspecials rond Sinterklaas en in de Kerstvakantie.
Wat ik met het verglijden van de jaren steeds mee ga inzien, het hoeft niet altijd Groots en Meeslepend te zijn. Het plezier zit vaak in de kleine alledaagse dingen. Maar dat het niet vanzelfsprekend is dat die dingen spontaan gebeuren, of niet-gebeuren. Daar zul je zelf de regie in moeten nemen. En heel veel kleine dingen bij elkaar kunnen uiteindelijk voor grote veranderingen zorgen. Dat is de rode draad van deze nieuwsbrief. Weten wat er van je wordt verwacht en wat je van anderen kunt verwachten tijdens de trainingen. ‘Tips en tops’ hoe je gezonder kunt leven. En hoe je met kleine aanpassingen je eetpatroon kunt verbeteren.
Veel leesplezier!
Huisregels
Wat is de “mores” van Training te velde? Het lijkt -voor mij, en voor de mensen die al lang bij mij sporten- allemaal zo vanzelfsprekend hoe het loopt maar dat is het natuurlijk helemaal niet. En dingen veranderen soms ook. Daarom op herhaling met alle actuele (ongezwegen) regels bij Training te velde.
De belangrijkste regel. Als je bij Training te velde traint kies je er voor om buiten te trainen. Weer of geen weer de trainingen gaan in principe altijd door, ook tijdens de vakanties (in de zomervakantie volgens een aangepast rooster).
Aanmelden
Aanmelden kan tot 1 uur voor aanvang van de training. Aanmelden voor een training doe je via het lesrooster van Paynplan. Dat kan via de site maar gaat veel handiger via de Paynplan app.
Als er nog plek is kun je altijd meetrainen. Maar meld je altijd aan, ook als je op het laatste moment nog besluit om me te doen. Bij aanvang van de training controleert de trainer of iedereen die op de deelnemerslijst staat aanwezig is. Als je niet op de lijst staat en je bent iets later dan wordt je dus niet gemist of erger nog, jij staat op een andere locatie dan de groep (komen we op terug).
Afmelden
Het kan natuurlijk eens gebeuren dat je toch niet kunt komen trainen. Meld je dan altijd af al is het kort voor de training. Meld je je tijdig (tot 3 uur van te voren) af dan kost je dat geen krediet. Waarom dat verschil tussen aan- en afmeldtijd. Op die manier geef je je sportmaatjes de kans om nog in te schrijven en schuiven de mensen op de wachtlijst automatisch door. Meld je echt af zeker als het een drukbezochte training is. Als je je niet afmeld denkt PaynPlan dat je er gewoon bent en houdt je plaats bezet- en dat is best vervelend omdat je daarmee een sportmaatje op de wachtlijst belet van deelname aan de training.
Maar ik snap heel goed dat er zijn situaties dat je te laat of even helemaal niet denkt aan het afmelden voor een training. Als je denkt dat het relevant voor mij is om te weten neem dan contact op. Dat mag ook na de training. Ik zal zeer prudent omgaan met wat je me verteld. En kost het je wellicht geen strip. Die boek ik dan namelijk handmatig terug.
Trainingslocatie
De stelregel is: “Castellum– tenzij”.
De meest voorkomende “tenzij” is een slechte weersvoorspelling. Uiterlijk 1 uur voor de training beslist de trainer of er wordt uitgeweken naar een andere trainingslocatie. Al breekt de zon dan door deze locatie wordt dan NIET meer gewijzigd. De eerste uitwijklocatie is treinstation Utrechtse Leidsche Rijn. Overdekt, lekker veel werkruimte, in de directe omgeving uitdagende trainingselementen. Maar soms wijken we ook bewust uit naar een andere locatie. In de zomer bijvoorbeeld, naar het Máximapark. Of, bij een onverwachte hoosbui tijdens de training, de parkeergarage van UVV/ Sportcity aan de Parkzichtlaan.
Bij een wijziging van locatie ontvangen de deelnemers aan de training een mail met de uitwijklocatie. Daarnaast meldt de trainer via de trainingsgroepsapp(s) dat de training op een andere locatie is. Maar als je (nog) niet in die appgroep zit of überhaubt niets met Whatapp wil ontvang je dus geen bericht over de locatiewijziging. Kijk bij twijfel daarom altijd nog even in het lesrooster wat de trainingslocatie is. Let op: Als je je aanmeldt nádat de mail naar de deelnemers is verstuurd ontvang je hierover dus geen bericht. Nog een reden om je tijdig aan te melden dus…
Voorbereiden op een training
Je houd rekening met het weer. Denk daarbij niet alleen aan de training zélf maar ook de fietstocht van en naar de training. Dan ben je heel blij met een extra laagje. Als het warm is neem dan wat te drinken mee. Als het heel koud is handschoenen en een muts. En wat je altijd meeneemt is een trainingsmatje. Liefst een wat zwaardere (outdoor)mat.
Meedoen aan een andere training
De meeste TTV-ers hebben een vast trainingsmoment maar het mooie is: je kunt je met je strippenkaart of abonnement meedoen aan alle groepstrainingen. Als hardloper kun je dus gaan bootcampen of omgekeerd. Doen! Word je alleen maar een completere sporter van. Dat wil niet zeggen dat elke training even geschikt voor je is. Dat geldt vooral voor de hardlopers die mee willen doen aan een andere looptraining. Er zijn 3 loopgroepen: Lichtgevorderd, Gevorderd en Vergevorderd. De niveau’s zie de omschrijvingen. Als je een beginnende hardloper bent is het niet heel verstandig om mee te doen aan een training van de Vergevorderdengroep. Maar een keer uitwijken naar Gevorderd of vice versa is goed te doen. Dat geldt ook voor Gevorderd- Vergevorderd (Lichtgevorderd en Vergevorderd trainen op de woensdagavond Gevorderd op de donderdag). Als je aansluit bij een andere trainingsgroep, train verstandig. Je hóeft niet overal aan mee te doen of zo hard te lopen als de snelste lopers.
Dat geldt natuurlijk ook voor de bootcamps. Het belangrijkste verschil tussen de bootcamp “Licht” en de bootcamp “Gemiddeld” training is de lengte van de training (60 minuten vs 75 minuten), het verschil tussen “Gemiddeld” en “Zwaar” is vooral de intensiteit. Het onderscheid is soms ook triviaal, soms pakt de ene “Gemiddeld” training veel zwaarder of lichter uit dan een andere training op dat niveau of ligt die ene trainingsvorm je gewoon net wat beter dan de andere. Het belangrijkste is: je hóeft van niemand iets. Laat je niet gek maken, luister naar je lijf. Je kunt oefeningen rustiger uitvoeren of een minder zwaar gewicht pakken. En de trainer denkt graag mee hoe je een oefening lichter of zwaarder kunt maken.
Heb je nog meer vragen? Veel practische informatie vind je op de site bij ‘Sporten bij Training te velde‘. Als je andere vragen hebt of suggesties hoe het nog beter of gemakkelijker kan, ik hoor het graag! edwin@trainingtevelde.nl
Lifehacks
Lifehack
Handige truc, vondst, tip of uitvinding die op onconventionele wijze een vaak alledaags probleem oplost en zo het leven gemakkelijker maakt
bron: Woordenboek van Nieuwe Woorden)
Leuk hoe divers de inzendingen waren op de oproep om lifehacks die je gezonder maken of houden. Maar er is een duidelijke rode draad: maak er een routineuze handeling van, ingebouwd in je dagelijkse leven. Hier komen ze, gerubriceerd op het moment van de dag, op ‘eten’ en op ‘sport’.
Na het opstaan
Heel veel lifehacks gaan over een ochtendritueel. Laat ik beginnen met die van mij: ik let heel goed op hoe ik opsta uit bed. Ik blijf even zitten, zet mijn ruggengraat recht en sta mooi haaks op van het bed. Vervolgens loop ik naar de badkamer en drink 2 koppen water. Dat heb je dan vast mooi binnen.
Ook Roy begint met water drinken: een Dopper gevuld met water. Die Dopper blijft gevuld hij drinkt er in totaal 4 per dag zodat hij minimaal 1,5 liter water per dag binnenkrijgt.
Tanja begint de dag ook met een glas water maar dan warm water met een schepje honing en uitgeperst halve limoen erin. “Ooit van iemand gehoord dat dat heeeeel gezond is, maar ik betwijfel of het wetenschappelijk bewezen is 😊”.
Anne-Mette doet elke ochtend de 5 Tibetanen, waar ze ook is, hoe ze zich ook voelt. Anne-Mette: “Ik ben hier zes-zeven jaar geleden mee begonnen. Begon ermee om pijn in de onderrug te helpen voorkomen. Maar toen ik het bleef doen merkte ik dat het een enorme motivatie is om, voor mij als avondmens, überhaubt uit bed te komen. Langzaam wakker worden en de dag met een goed gevoel beginnen.”
Charlotte begint de dag met een groene smoothie met groente en fruit. “De voorgeschreven inname van de dag is dan al binnen zo sta je met 1-0 voor.”
Martje begint juist blauw: een daglichtbril. “Zeker deze dagen zet ik hem ‘s ochtends een week achter elkaar op en ik merk dat ik echt een betere nachtrust heb. Betere nachtrust, beter humeur en sneller een actiever gevoel in de ochtend zonder 6 bakken koffie te atten. Ziet er niet uit maar nobody cares. En voordeel tot een daglichtlamp is dat je gewoon je ochtendritueel kunt blijven doen, je hoeft niet voor een lamp te blijven zitten.”
Saskia zoekt het ook in een technologische oplossing, ze kan niet meer zonder haar Philips wake up light. “Dat maakt het opstaan tijdens de koude en donkere maanden wat prettiger. Toen mijn oude kapot ging heb ik dezelfde dag een nieuwe besteld. Rustig wakker worden met een ‘neppe’ zonsopgang zorgt ervoor dat mijn ochtend humeur wat minder is.”
De hele dag door
Nederlanders bewegen voor Westerse begrippen best veel alleen zijn we ook Europees kampioen zitten. Liesbeth heeft een bureau bij de Ikea gekocht die je hoog en laag kan zetten. ‘Wel zo fijn met al dat thuis werken om af en toe te staan.’
Het lijkt een vreselijke inkopper de kunst is het consequent te doen dan is het niet moeilijk om het vol te houden. Ernestine en Roy gaan vrijwel overal naartoe met de fiets. Alleen als een afspraak echt te ver is of slecht bereikbaar is pakt Ernestine de auto of het OV. “Maar verder fiets ik eigenlijk altijd. Meteen buiten in beweging en heel vaak toe te passen! Een goede investering is wel een goed regenpak- die heb ik altijd mee”
Roy gaat daarnaast altijd, maar ook altijd, een half uurtje wandelen. “Of ik thuis werk of als ik op kantoor ben, ook al is het giga-druk. Altijd even een half uurtje naar buiten.”
In diezelfde richting nog een lifehack van gezondheidswetenschapper Tanja: ze bouwt zoveel mogelijk beweging in in het dagelijks leven. Boodschappen doet ze net als Ernestine op de fiets. Ze neemt altijd de trap naar haar werk (werkt op de derde verdieping) en als ze iets moet printen loopt ze naar de verste printer. Als ze moet wachten op de trein blijft ze niet stilstaan maar loopt ze heen en weer lopen over het perron.
Heel veel tijd brengen we door achter het beeldscherm. -Daar is hij weer- Roy hanteert de 20-20-2 regel: na elke 20 minuten schermtijd 20 seconden in de verte kijken én elke dag ten minste twee uur buiten zijn.
Irene zoekt het ook in de inspanning maar op een heel andere manier. Ze gaat net wat te laat van huis voor de bootcamples zodat de wandeling/ fietstocht er naartoe al een warming-up is. Dit klinkt als een vrouwelijke Edwin weet niet of het goed is om het leven zo door te hacken…. Maar de tweede tip van Irene is is denk ik wel een heel goede: “poets je tanden direct na het avondeten dan kom je ’s avonds minder in de verleiding om te snoepen.”
Iedereen heeft wel een keelpijn. Niet voor stakkertjes deze tip van Marit: ‘Kauw op een een stukje gember. Moet je wel tegen kunnen maar het werkt echt goed.’
Eten
Daar komen we uitgebreid op terug in het interview maar hier vast wat van mijn gebruiken die ik jullie niet wil onthouden.
In de voorraadkast staan altijd blikjes kikkererwten (en gedroogde, nóg goedkoper alleen vergt dat dan inweektijd). Kikkererwten zijn echt superfood. Goedkoop, voedzaam, veelzijdig. Je kunt ze roosteren, bakken, koken en pureren. Voeg toe aan je cous cous of stampot of vervang er eens (een deel van) je vlees mee. Zelfs het restproduct (het blikvocht, ‘aqua faba’) kun je gebruiken, als plantaardige eiwitvervanger.
Als vrijwel vegetariër en ouder wordende veelsporter moet ik goed op mijn eiwitinname letten. Voor een gezond broodbeleg meng ik Cottage cheese met een paar lepels pesto. Cottage cheese heeft een laag vetgehalte maar een hoog eiwitgehalte. De pesto compenseert dan weer enigszins het lage vetgehalte van de Cottage cheese maar anders is het wel heel saai beleg. Maak het helemaal tricolore af met plakjes tomaat.
En daar komen er weer een paar van Roy. Om met de meest vergaande te beginnen: “Geen zout op de friet, of eigenlijk wij gebruiken helemaal geen zout met het koken (jaja we hebben geen smaak ;-)). “
“Overdag geen frisdrank en alleen water / thee of koffie gedurende de dag. Voorkomt ook de gebruikelijke suikerdip later in de middag.”
Sport
Om met een tip van de trainer te beginnen: iedereen kent de uitspraak ‘luister naar je lichaam’. Ik zou dat iets anders formuleren: ‘Als je lichaam niet doet wat je wil, wees dan heel alert’. Je lichaam kent je beter dan jezelf. Als dat een signaal afgeeft dan is dat niet voor niets.
Op advies van een sportarts slik ik magnesiumpillen tegen spierpijn en ter voorkoming van kramp, Marloes gebruikt het in de vorm van massageolie om haar spieren te verwennen na het sporten.
Compressiekousen veel hardlopers gebruiken ze. Die aantrekken is altijd een crime. Raoul zweert bij de tip van de Duitse international Thomas Müller die dit weer heeft geleerd van Mark van Bommel die dat vast weer heeft geleerd van zijn schoonvader Bert van Marwijk en die ongetwijfeld van zijn oma.
Agenda
zondag 24 november, 1 en 15 december Start to Trail
Simpel. Na deze cursus ga je nooit meer zeggen dat trailrunnen gewoon hardlopen door het bos is. Voor iedereen die nieuwsgierig is naar deze groeiende tak van de loopsport. 3 clinics op de zondagochtend. Voor iedereen die 10km kan hardlopen. en tegen een stootje kan. Laat deze kans niet voorbij gaan het is de laatste keer dat deze cursus wordt aangeboden.
Aanmelden voor Start to Trail
Donderdag 5 december Pietengym
Een bootcampspecial die óók leuk is als je helemaal niets met Sinterklaas hebt. Aanmelden via de kalender
Zondag 15 december Kersttrail
De laatste trail van 2024. Twee rondes van respectievelijk 10 en 12km, met tussendoor de traditionele “Trail Holland Bakt” pauze dit keer uiteraard in Kerststijl. Je loopt 1 of 2 rondes. Ronde 1 gaat door de Kaapse Bossen ronde 2 richting Leersum. Des Edwins zitten alle uitdagingen die je maar kunt vinden in de omgeving in de routes. Start ronde 1 9.00 uur ronde 2 10.30 uur (dan begin je dus met Koek en Zopie). Verzamelen op de parkeerplaats van het Doornse Gat. Opgeven via de kalender of rechtstreeks via deze link
Zaterdag 21 december Linschotenloop
Ook inmiddels een traditie: het jaar afsluiten met de Linschotenloop. Stijf uitverkocht maar je kunt je loopmaatjes komen aanmoedigen en dan nagenieten van de prestaties en belevenissen van 2024 in café Victoria naast het station in Woerden (vanaf 15.00 uur).
Maandag 23 december en dinsdag 24 december bootcamp special: Kersteditie
Ga goed de Kerstdagen in! Doe mee aan een van de Kerstbootcamps op maandag en dinsdag. Lekker knallen met de ballen en dan fris en fit aan het kerstdiner. Aanmelden via de kalender .
Zaterdag 28 december Ouder & Kind bootcamp
Na de succesvolle proef van vorig jaar kunnen we niet anders dan dit opnieuw op de agenda zetten. Neem je kind(eren) eenmalig mee naar de bootcamptraining en ze hebben weer respect voor de hun papa en/of mama.Van 8 tot 88 jaar. Je kunt dus ook joúw ouders meenemen. wwees er tijdig bij want vol is vol. Aanmelden via de kalender
Woensdag 1 januari Nieuwjaarsloop
Nog onder voorbehoud maar áls hij doorgaat ga je deze keer het water in. Die chocolademelk na afloop smaakt dan extra lekker. Aanmelden via de kalender
zaterdag 4 januari TTV nieuwjaarsborrel
Breng een toost uit op het nieuwe sportjaar! Aansluitend op de bootcamptraining.
Dinsdag 7 januari Beginnen met Hardlopen
Start van een nieuwe reeks voor absoluut beginnende hardlopers en voor lopers die in de “herkansing” gaan. In 7 weken leg je een mooie basis voor hopelijk een leven lang met plezier hardlopen.
Interview met…. Esther van Veen, gewichtsconsulent
Je noemt jezelf ‘gewichtsconsulent’. Waarom geen voedingsconsulent?
‘Voedingsconsulent’ is te beperkt voor wat ik doe. De meeste mensen die bij mij komen, willen afvallen. Dan kijk ik veel verder dan voeding. Naar het eetgedrag, naar hoe je beweegt, slaapt, naar stressfactoren.
Om precies te zijn noem ik me BGN Gewichtsconsulent. ‘Gewichtsconsulent’, zo kan iedereen zich noemen, maar ik ben aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland.
Jouw logo is een appel, ik zie dat het logo van de beroepsvereniging een appel is en ik zie op je bureau een Apple staan. Is dat toeval?
Haha ja volkomen toeval. Mensen associëren een appel nu eenmaal met gezond.
Wie zijn jouw klanten?
De meeste mensen die bij mij komen, willen afvallen, maar dan vooral met gewoon eten en zonder dieet en zonder poeders en pillen en dat soort dingen. En vaak is het zo dat mensen al veel pogingen hebben gedaan met allerlei diëten maar in de loop van de jaren alleen maar meer zijn aangekomen.
Beschrijf eens wat je dan vervolgens doet.
Het begint altijd met een uitgebreid kennismakingsgesprek, om goed te bespreken of we wel een goede match zijn. Mensen die bij mij komen, moeten wel echt bereid zijn te werken volgens mijn aanpak. Vervolgens een intake. Daarin kijken we niet alleen naar wat je eet maar ook -of vooral- wat triggert jou, en in wat voor situaties, om te veel of te ongezond te eten. Vervolgens gaan we niet alleen in op verbeteringen in de samenstelling van de voeding, maar gaan we ook aan de slag met vaardigheden om in uitdagende situaties te kunnen kiezen voor gedrag dat wèl werkt.
Wat bedoelt je met die vaardigheden?
95% van ons gedrag is op de automatische piloot. En wat dus heel vaak gebeurt, is dat mensen op de automatische piloot teveel eten. Je bent aan het thuiswerken en zonder dat je het in de gaten hebt, loop je heen en weer naar de kast om toch nog even een koekje te pakken. Die eet je zonder aandacht achter de computer op.
Dus je gaat eigenlijk proberen zoveel mogelijk die automatische piloot eruit te halen?
Klopt! Dat je gaat opmerken: hé, er komt nu het excuus in mij op dat ik nu wel een koekje heb verdiend na deze rotklus, bijvoorbeeld. Het is dus heel erg trainen dat je leert om op te merken wat er in jouw binnenwereld dan afspeelt. Wat jou triggert om dat te gaan doen. Want er gaat altijd iets aan vooraf. En vervolgens kun je jezelf trainen om anders op zo’n excuus te reageren, op een manier waar je achteraf blij mee bent.
Oké, dus het is echt het conditioneren van jezelf.
Ja.
En in hoeverre is dat succesvol? Want als het zo in je systeem zit lijkt mij dat ontzettend moeilijk om te veranderen.
Ja, dat is ook moeilijk. En of het gaat werken… ik kan dat nooit van tevoren voorspellen. Dat is vooral afhankelijk van iemands bereidheid om de oefeningen te doen. Het wordt je ook niet gemakkelijk gemaakt. Je wordt de hele dag geconfronteerd met teveel en te ongezond eten, overal waar je bent. Om daar mee om te kunnen gaan, is het belangrijk om die vaardigheden voor bewust kiezen te hebben.
Dat klinkt meer als psychologie dan als voedingsadvies…
Dat is het ook! Heel specifiek: ik werk volgens de ACT methodiek, Acceptance and Commitment Therapy.
Dat klinkt heel spannend, maar het zijn gewoon praktische oefeningen, dat je kan doen om opmerkzaam te worden bijvoorbeeld. Dat je kan trainen om zo’n gedachte echt te benoemen en daar afstand van nemen. Vanuit een soort helikopterview leren kijken van, hé, er floept een excuus in mijn hoofd op. Die bewustwording dat is de eerste en belangrijkste stap.
Het mooie van ACT is, dat het ook goed werkt voor je motivatie: je staat stil bij waarom het voor jou belangrijk is om fit te zijn en te blijven. En dus, hoe lastig het ook is, te kiezen voor een gezondere optie.
O.k. maar even concreet: om te weten wat ik moet veranderen moet ik toch eerst weten hoe ongezond ik eet? Weten mensen dat?
Meestal niet, daarom vraag ik ze om bij te houden wat ze eten. Sommige mensen houden het twee of drie weken bij, sommigen houden het een paar maanden bij. Op een gegeven moment ‘dwing’ ik ze zelfs om daarmee te stoppen want je hele leven een voedingsdagboek bijhouden wordt weer een nieuw soort controlegedrag.
En je merkt echt dat de mensen schrikken van wat ze naar binnen werken?
Vaak wel, ja. Meten is weten. Dan krijg je pas inzicht van wat zit er goed en wat zit er niet goed in je voeding. Niet alleen qua hoeveelheid, maar ook hoe ongezond het is. Dat je denkt, nou ik dacht dat dit gezond was, maar dat blijkt het dus helemaal niet te zijn. Of dat mensen wel veel gezonde dingen eten, maar geen gezond eetpatroon hebben. Want als je heel eenzijdig gezonde dingen eet, dan mis je weer andere gezonde dingen.
Wat zijn de grootste veranderingen in het Westerse eetpatroon-eetgedrag?
Er wordt steeds meer gekozen voor makkelijk, snel en het allerlekkerste waar je op een bepaald moment zin in hebt. En niet van tevoren je eten plannen en organiseren. Bijvoorbeeld: In de lunchpauze naar de supermarkt voor een ham-kaascroissantje en een smoothie of maaltijdsalade in plastic bak, in plaats van die ochtend (of avond van tevoren) je volkorenboterhammen smeren en een bakje rauwkost en fruit samenstellen.
Of na een drukke werkdag thuis komen en een vrij lege koelkast aantreffen. Dan is de verleiding groot om iets te bestellen. Een sushimaaltijd is lekkerder en makkelijker dan naar de supermarkt gaan voor volkorennoedels, een zakje roerbakgroente en een blik zwarte bonen.
En steeds meer gedurende de dag steeds wat eten. Waarbij natuurlijk meespeelt dat we continu verleid worden, denk bijvoorbeeld aan het aanbod op stations. Heel verleidelijk als je daar om 17:00 langs loopt en honger hebt, doordat je vanuit huis geen gezond tussendoortje hebt meegenomen voor later in de middag.
Als je je dan laat verleiden tot het kopen van iets ongezonds, word je minder fit. Niet alleen doordat dit soort eten minder voedingsstoffen bevat en meer ongezonde stoffen (suiker, zout, verzadigd vet) en calorieën. Maar ook doordat de biologische klokken in ons lichaam de eetmomenten gebruiken om zich af te stellen. Hoe meer regelmaat, hoe fitter je je voelt.
O.k. maar als je trek hebt….
… en je hebt niets mee? Stel jezelf dan de vraag of je bereid bent om een stuk fruit of rauwkost te kopen in de To Go-winkel. Eventjes ongemakkelijk dat je niet die lekkere koek koopt, zodat je daarmee richting je fitte toekomst gaat.
Is het dan vooral een kwestie van niet weten? Of is het het niet kunnen volhouden van het goede gedrag?
Dat niet weten, dat is de kennis en niet volhouden dat heeft met de vaardigheden te maken. Die kennis is niet het allerspannendste. Als ik tegen jou zou zeggen: je kan beter worteltjes eten dan een zak chips, dan is dat geen verrassing natuurlijk. Toch kiezen heel veel mensen voor die zak chips. Gedragsverandering, dat is het meest uitdagend, maar dat is het belangrijkste om op lange termijn fit te blijven.
Wat is de grootste misvatting op eetgebied?
Moeilijke vraag, want er zijn zo veel misvattingen! Iets dat ik in de praktijk vaak meemaak, is dat mensen denken dat het heel gezond is om een glas vruchtensap te drinken. Maar als je bijvoorbeeld een glas sap drinkt, gemaakt van twee sinaasappels, dan blijven de vezels achter in de pers of zijn kapot gemalen. Je maag hoeft weinig te doen, want het is ‘voorverteerd’ buiten je lichaam. Het gaat dus snel je dunne darm in en van daaruit wordt al het suiker snel opgenomen in je bloedbaan. Er komt een suikerpiek, gevolgd door een insulinepiek (insuline is de ‘sleutel’ om het suiker in je cellen op te kunnen nemen). Veel insuline in je bloed betekent dat je lichaam in de ‘vet-opslaan-stand’ staat. Daarnaast is je maag snel weer leeg, dus je krijgt al snel weer trek- terwijl je wel de calorieën van de sinaasappels binnen hebt gekregen. Als je daar tegenover twee sinaasappels zou eten, ben je een tijd bezig met kauwen en je maag is er druk mee, dus het blijft langer in je maag. Dat zorgt voor een langer verzadigd gevoel. En de suiker wordt langzaam afgegeven aan je bloed, waardoor je geen grote insulinepiek krijgt. Ook zorgen de vezels in je darmen voor allerlei positieve gezondheidseffecten.
Dus: Voor je gezondheid en een gezond lichaamsgewicht is het beter om fruit te eten, dan te drinken.
Fruit eten dus, meer groente, minder vlees…
Wat mij betreft moet je geen enkel product helemaal laten staan. Het gaat om de totale balans in je voeding en daarnaast is het ook belangrijk om te kunnen genieten van ongezonde producten. Eten en drinken is meer dan voeding!
Maar voor je gezondheid is het duidelijk welk soort product je beter kunt laten staan, dat is namelijk alcohol. Veel mensen beseffen niet hoeveel negatieve gezondheidseffecten alcohol heeft. Ook als je wil afvallen, kun je de grootste klapper maken als je stopt met alcohol of in ieder geval drastisch mindert. Je krijgt er bijvoorbeeld slappere spieren en meer buikvet van.
Oef helemaal geen alcohol dat wordt een uitdaging voor mij…
Natuurlijk is dat uitdagend! Helemaal niks is voor wat betreft alcohol het beste, maar je kunt ook een tussenweg kiezen. Het is vooral belangrijk om zelf bewuste keuzes te maken. Wat voor soort keuzes passen voor jou bij een waardevol leven. Uiteindelijk gaat het erom dat je een eet-/drinkpatroon hebt dat voor jou werkt. Waarbij je bewust er voor kiest om ook wat ongezonde dingen in te bouwen. Met een helder beeld voor jezelf over wat voor ongezonde dingen het echt waard zijn, hoeveel je daar van wil eten/drinken en in wat voor soort situaties. Bijvoorbeeld: ‘s Avonds bij de koffie genieten van een handje M&M’s is heel wat anders dan op de bank voor de TV een zak M&M’s wegwerken, nadat je een rotdag hebt gehad op je werk.
En als je meer alcohol drinkt, dan je eigenlijk wil en past bij jouw fitte toekomst, dan is het belangrijk om heel concrete gedragsdoelen te stellen, ook voordat je de deur uitgaat naar een feestje bijvoorbeeld. En vervolgens kun je de vaardigheden waar we het eerder over hadden gaan trainen, zodat het je gaat lukken om het bijvoorbeeld bij één glas bier te houden, terwijl de mensen om je heen meer drinken.
Maar laten we het hebben over de dingen waar je vooral méér van moet gaan gebruiken: volkoren producten! Heel veel soorten graanproducten zijn in een volkoren variant verkrijgbaar. Zoals volkoren bolletjes, lasagnebladen, noedels, couscous en orzo. Heel kleine moeite en grote gezondheidswinst als je het pak met volkoren product kiest. Hoe vaker je voor de volkoren variant kiest, hoe beter! Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel en bevatten daardoor veel meer voedingsstoffen dan producten die gemaakt zijn van bloem. Niet alleen voedingsvezels, maar ook bijvoorbeeld eiwitten, ijzer en verschillende B-vitamines. Daarnaast zorgt het eten van voldoende volkoren producten voor een lager risico op hartziekten, darmkanker en diabetes type 2. En omdat volkoren graanproducten veel beter verzadigen dan witte graanproducten, kun je met volkoren graanproducten beter op een gezond gewicht blijven.
Let wel op dat er door fabrikanten soms gesjoemeld wordt met de term ‘volkoren’. Kijk dus op de verpakking of het 100% volkorenmeel bevat. En hoe meer vezels per 100 gram, hoe beter.
Ik ben sinds een paar jaar praktisch vegetarisch. Wat zijn de valkuilen als je minder vlees gaat eten?
Vaak zie ik dat mensen een maaltijd kiezen zonder vlees maar dan het vlees niet of niet goed vervangen. Dat er niet wordt gekozen voor een portie peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen), ei, noten, tofu, tempeh of een goede kant-en-klare vleesvervanger, maar het simpelweg wordt weggelaten. Of dat gekozen wordt voor bijvoorbeeld kaas of jackfruit als ‘vleesvervanger’.Dan vervang je niet goed de belangrijke voedingsstoffen die in vlees zitten. Met name eiwit, ijzer (in rood vlees) en vitamines B1 en B12. Als je geen of weinig vlees eet, is het dus belangrijk om in de gaten te houden of je daar genoeg van binnen krijgt. Vooral als je ook weinig zuivel en ei eet.
Omdat steeds meer mensen vanuit duurzaamheid en gezondheid kiezen voor minder/geen vlees, maar dat vaak niet goed vervangen, heb ik een online leeromgeving ontwikkeld met alle informatie die je nodig hebt om gezond & lekker minder/geen vlees te eten: mindervleeseten.nl
Recept: makkelijke Tiramisu
Ter compensatie van het interview met Esther het signatuurtoetje van huize Te Velde: Tiramisu. Of zoals mijn moeder zegt: Tiramisjoe. En dat mag het is namelijk een heel vrije interpretatie van het bekende Italiaanse dessert. Nóg gemakkelijker te maken dan het originele recept. Komt op tafel bij vrijwel elke feestelijke gelegenheid. Traditie is dat het mooi wordt afgewerkt met een tekening in het cacacoadek. Onder het recept een aantal mallen die je hiervoor kunt gebruiken. Eigen ontwerp is natuurlijk ook goed!
Het originele recept komt uit… ja daar begint het al. Heel Italiaans is dat een twistpunt. Volgens de Venetianen is het wel duidelijk: dit komt uit Venetië. De naam ‘Tiramisu’ zou een verbastering zijn van tirame su, en dat is Venetiaans dialect voor ‘pep me op’.
De inwoners van het aanpalende Treviso zijn een heel andere mening aangedaan. ‘Pep me op’, inderdaad. Volgens de lokale legende zou in de negentiende eeuw de eigenaresse van een bordeel in het centrum een soortgelijk nagerecht aan haar gasten hebben voorgeschoteld om hen op te beuren voor een volgende ronde met de dames.
Zoals met zoveel Italiaanse eettradities is dit verhaal te mooi om waar te zijn. Tiramisu is nog helemaal niet zo oud. Het recept bestaat pas sinds 1970. Toen zette chefkok Roberto Linguanotto het voor het eerst op de kaart van zijn restaurant in Treviso.
Maar…. de inspiratie is wel een middeleeuws nagerecht, Zabaglione: een mengsel van Zabajon (deserwijn) met stijfgeklopte eierdooiers en suiker.
In Venetië is dat vervolgens nog wat verder doorontwikkeld. Zabajon werd daar gedronken tijdens de laatste uurtjes van een trouwfeest. De beste vrienden van de bruidegom gaven deze wijn cadeau zodat hij garantie had op een succesvolle huwelijksreis. De wijn werd dan koud geserveerd met geklopte room en baicoli, kleine Venetiaanse koekjes. De Venetianen hebben dus ook wel weer een beetje gelijk. Maar voor de totale Tiramisubeleving moet je toch echt in Treviso zijn. Daar wordt jaarlijks een Tiramisu Dag gehouden (op 4 oktober). Vind je joúw Tiramisu de lekkerste van de wereld? Dan kun je dat proberen te bewijzen tijdens het wereldkampioenschap Tiramisu maken.
Tiramisu nel modi di sul Campo*
*Op de wijze van Te Velde
Ingrediënten (1-12 porties)
50-75 gr suiker, eventueel nog een zakje vanillesuiker er bij
250gr mascarpone of meer als je van een steviger variant houdt
500ml slagroom. Ik wordt nu verketterd door Italianen dat kan echt niet géén room dit moet met eierdooiers en eiwitten
Cacao
Kopje espresso. De koffiemeesters doen dit met hun glimmende machine ik doe het gewoon met de percolator of sterke oploskoffie. Als je niet zo nodig meer omhoog getrokken wil worden gebruik je décafé.
Als er geen kinderen mee eten: likeur. Wat je maar in huis hebt als het maar zoet en sterk is.
¾ Pak Lange Vingers. In het originele recept zijn het Savoiardi, Italiaanse lange vingers, deze zijn wat steviger dan de brosse Nederlandse Lange vingers. Maar Lange Vingers gaan prima.
Verder nodig: theezeefje voor het bestrooien
Diep bord, ovenschaal
Bereiding
Zet een kop sterke koffie. Schenk eventueel de likeur er bij. Laat afkoelen.
Klop de slagroom stijf.
Roer de Mascarpone een beetje los met een vork. Met 2 lepeltjes uitscheppen en in dotjes door de slagroom roeren. Eventueel nog even heel kort de mixer erop. Koud wegzetten.
Zet een ovenschaal naast een diep bord. Schenk wat van de koffie in een het bord. Leg er nu 4-5 lange vingers in. Let op de lange vingers zuigen zich heel snel vol paar seconden is genoeg. Moeten nog net stevig genoeg zijn om op te pakken en in de ovenschaal te leggen. Ga zo door tot de hele bodem van de ovenschaal bedenkt is.
Schep nu het mascarpone-slagroom mengsel op de bodem. Strijk glad. Zet zeker een uur weg in de koelkast.
Vlak voor het serveren. Leg de (contra)mal op de Tiramisu. Druk voorzichtig aan zodat er geen opstaande randjes zijn. Hou een theezeefje boven de Tiramisu. Schep hier voorzichtig wat cacao in. Strooi nu rustig het hele oppervlak vol. Dan komt de grootste uitdaging het optillen van de mal zonder dat er cacao terugvalt op de onbedekte plekken. Ik gebruik daarvoor de punten van 2 scherpe mesjes. Is het een grote vorm dan is het handiger om dit met 2 mensen te doen dan heb je 4 optilpunten. Leg voorzichtig naast de ovenschaal. Geniet van het resultaat.
Buon appetito!