Training te velde nieuwsbrief voorjaar 2023

Het was geen gevoel: januari en maart waren volgens de officiële cijfers nat. Heel nat. Maar we hebben ons er goed doorheen geslagen. Dat geldt zeker voor de groep beginnende hardlopers die deze vochtige periode afsloot met een droge Parkrun. Je weet niet wat er nog komen gaat maar de groep gaat nu verder onder de naam “Best Groep Ever”. Te veel eer natuurlijk dat is mijn en vast ook jullie gezin. En daarmee hebben we een bruggetje naar het interview.

 Nu heb ik in mijn vorige werkzame leven ook wel heftige dingen meegemaakt maar niets haalt het of zal het halen bij de geboorte van mijn zoons. Ik zou het willen samenvatten als: positief trauma. De connectie met Training te velde is dat het een heel lijfelijke ervaring is. En dat je snapt waar de term “het zwakke geslacht” vandaan komt. In het interview Met zul je daarom geen mannen aan het woord horen. Wel weer in het afsluitende recept want op de een of andere manier zijn bakkers vrijwel altijd mannen.

Waar het niet uitmaakt wat je bent is bij het lopen van een marathon. Of waar je vandaan komt. Of ook weer wel als er een lijntje is met je geboorteland. We beginnen deze nieuwsbrief met een poëtisch verslag van de 2Rivers marathon.

2rivers marathon

November 2022. Henk meldt in de app: ”Ik hem me ingeschreven voor de 2Rivers marathon. Wie loopt er mee”? Binnen enkele minuten heeft de halve Vergevorderdengroep van Training te velde  zich ingeschreven. Inclusief de trainer. En ook Deo en Yvette kónden niet ontbreken vanwege de link met hun geboorteland. Er loopt namelijk een rechtstreeks lijn van de 2 Rivers naar Zuid-Afrika.

Two Oceans Two Rivers
De Two Rivers Marathon is ontstaan nadat een aantal lopers had deelgenomen aan een ultra marathon in Kaapstad, de Two Oceans Marathon. De Two Oceans staat bekend als een van de mooiste en zwaarste hardloopwedstrijden ter wereld. Het leek hen leuk om bij wijze van voorbereiding op een volgende deelname een hele marathon als training te lopen. Reeds bij de eerste editie in 2016 kwamen daar al veel lopers op af.
Sinds 2018 is de Two Rivers Marathon een officiële qualifier voor de Two Oceans Marathon. De route loopt dwars door de Bommelerwaard (de Two Rivers zijn de Maas en de Waal) en is inmiddels vast uitgepijld. Er zijn veel elementen die refereren aan de Zuid-Afrikaanse aanleiding. Bij de start wordt altijd de ‘Shozoloza‘ gezongen, het lied dat klinkt bij veel grote sportevenementen in Zuid-Afrika. Het startschot wordt altijd gelost door een Zuid-Afrikaan en na afloop is er een Braai- de Zuid-Afrikaanse barbecue. (bron: Wikipedia  )

2Rivers marathon
foto: Fotografie Oomen

Een marathon blijft een marathon het ging niet allemaal over rozen. In de voorbereiding raakten Henk, Merlijn, Edwin en Deo geblesseerd. Uiteindelijk stond op Deo en Andor na iedereen onder de geelgroene startboog in Zaltbommel. Andor met een goede reden hij was onderweg naar het 21km wisselpunt om Robbert af te lossen op de duo-marathon, Deo stond iets verderop in regenpak klaar als mobiele verzorgingspost. Een kwartier daarvoor had hij een peptalk voor het TTV-team gehouden. Op verzoek van Edwin in het Afrikaans.

Die Twee Riviere Maraton – Jy Sal Daar Kom!

Jy gaan straks met die Twee Riviere Marathon begin
Bloed, Sweet and Trane – jy het sin in
Vir ‘n maraton is jy nie bang
Want kilometers maak is vir jou een TTV’er, maklike gesang

Vandag is die dag wat jy jouself gaan toets
Jy oefen steen hard vir iets waardig en soets
Fisies en mentaal werk jy vir elke kilometer
Met die wete dat jy jouself elke dag verbeter

Jou werks vriende en jou familie dink jy is gek
Hulle wonder hoekom jy die heel tyd rek
Maar JY weet waarom jy graag hardloop
Want ’n gesonde lewe is hoop

Almal weet dit – JY is ‘n yster!
Want ander atlete stop, huil en fluister
Jy draag ‘n groot glimlag op jou gesig
Maklik kan jy jouself op oorwinning rig

Jy is vir niks bang
Daar is niemand wat jou kan vang
Jy gaan almal verstom
Jy Sal Daar Kom

Nou is daar nog maar net een ding om te doen
Trek aan jou hardloop skoen
Skud hand met almal om jou heen
Want…. JY!… IS!…. nommer een!

2Rivers marathon
foto: Fotografie Oomen

De Two Rivers Marathon – Jij komt er wel!

Goed dat je er vandaag bent
Je verwacht geen rust
Je bent niet bang voor de marathon
Omdat de loopstijl van TTV slechts een lied voor jou is

Vandaag is de dag dat je jezelf gaat testen
Steenhard oefenen voor iets zoets
Fysieke en mentale druk voor elke kilometer
Wetende dat je jezelf elke keer verbetert

Je werkvrienden en je familie denken dat je gek bent
Ze vragen zich af waarom je de hele tijd aan het stretchen bent
Maar je weet waarom je graag hardloopt
Want in een gezond leven is er hoop

Je weet waarom je hier vandaag bent, omdat je ijzer bent!
Wanneer anderen stoppen, huilen en fluisteren
Heb je een grote glimlach op je gezicht
Om je te richten op de overwinning

Je bent voor niets bang
Er is niemand die je kan vangen
Je gaat iedereen verbazen
Je komt er wel

Nu zit er nog maar één ding op
Trek je hardloopschoenen aan
Schud iedereen om je heen de hand
Omdat JIJ nummer één bent!

Two Rivers marathon

agenda voorjaar/ zomer 2023

Zondag 23april Maandelijkse trailrun  
Dit keer een uitdagende trail van 29km dwars door het Nationaal Park Veluwezoom.

Vrijdag 12 t/m zondag 14 mei Koning van Spanje trailweekend 
De klassieker onder de trailruns. En Training te velde is er uiteraard weer bij in Zuid-Limburg!

Zondag 21 mei  Citytrail 
Een geheel afwijkende trailrun: om en door de historische binnenstad van Utrecht. 9 of 18km. Met picknick.

Zaterdag 27 mei TTV Testloop 
De Generale repetitie voor de Loop van Leidsche Rijn. 5, 10 of 15km. Dé gelegenheid om jezelf te testen en bij te kletsen met je loopmaatjes.

Zondag 4 juni Loop van Leidsche Rijn  
Onze thuiswedstrijd. Dit keer kun je kiezen uit 5, 10 of 15km. En die loop je natuurlijk in je TTV-shirt! Staat ook beter bij de afterparty bij ons eigen “atletendorp”. Wat, heb je nog geen shirt? App me dan even je maat dan zorg ik dat je een (gratis) t-shirt krijgt. Doorgeven vóór 6 mei.

Zaterdag 17 juni Vitality Experience
Sportdag voor 50+ers in de Botanische Tuinen op de Campus in Utrecht. Training te velde gaat hier een aantal “Blijf in Beweging” trainingen geven. Voor de oudere jongeren onder ons: welkom!

Zondag 18 juni Maandelijkse trailrun: Lage Vuursche
Verschillende lussen plm. 10 tot 20km.

Zondag 25 juni Start to Trail  
De signatuur-cursus van Training te velde. In 3 afwisselende en uitdagende clinics (25 juni, 2 juli en 9 juli) leer je alle ins en outs van het trailrunnen.

Zondag 8 juli Singelloop cursus
Wil je op een semi-professionele manier toewerken naar dé stadsloop van Utrecht? Doe dan mee aan deze cursus van 4 clinics (clinic 2 26 augustus, clinic 3 op 16 september en clinic 4 op 23 september).

Voor alle evenementen muv de Vitality Experience geldt: meld je aan via de kalender. Vragen? Neem rechtstreeks contact op met Edwin.

Interview met.... de moeders

Leuk dat jullie willen meewerken aan dit interview! Willen jullie jezelf introduceren?

Jantine: Ik was fanatiek hardloopster bij de TTV Vergevorderdengroep tot de komst van onze dochter, nu 1 jaar. Inmiddels het rennen weer opgepakt (red. wat heet: Jantine liep 16 april de marathon van Rotterdam). Ik geef ook bootcamptrainingen bij TTV (Training te velde).

Loes: ik sport sinds augustus 2021 bij Edwin en geef net als Jantine ook bootcamptrainingen bij TTV op de zaterdag. Ik ben 33 jaar, woon in Leidsche Rijn en ben in verwachting van ons eerste kind, dat we half mei verwachten.

Bianca: Bianca Ruigrok, 34 jaar, afgestudeerd bekkenfysiotherapeute (MSc) aan de SOMT waar ik nu ook docent ben. Ik ben werkzaam als bekkenfysiotherapeute bij Fysio Centrum Utrecht locatie Leidsche Rijn (Pablo Picassostraat 216). Daar help ik mensen met met name bekkenbodemgerelateerde klachten. En ik ben net als Jantine trotse moeder van een eenjarige dochter!

Sanne: Ik ben Sanne, 39 jaar en moeder van twee energieke jongens van 6 en 8. Ruim twee jaar geleden ben ik mijn eigen lactatiekundigepraktijk San Borstvoedingszorg  gestart in regio Utrecht. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik elke dag gezinnen mag begeleiden met alle uitdagingen rondom hun borstvoedingsavonturen. Daarnaast probeer ik op de maandagavonden bij Edwin te sporten en als het mooier weer wordt dan lukt dat vast weer structureel 😉

Nicole: Ik sport al heel wat jaartjes bij Edwin afhankelijk van mijn rooster bij de bootcamp op de woensdag, vrijdag of zaterdagochtend. Ik ben bijna 46 jaar, heb twee jongens van 9 en 11 jaar. Ik ben klinisch verloskundige in het Sint Anthonius ziekenhuis. 

Hoera! Zwanger!

De eerste 1000 dagen van een kind, van de conceptie tot ongeveer 2 jaar, zijn bepalend voor de vorming van een kind. Als je het hebt over het fysieke aspect, wat zijn dan de belangrijkste dingen die je vooral wel en vooral niet moet (blijven) doen in het begin van de zwangerschap?

Sanne: Het verschilt per persoon enorm wat er wel of niet kan. Blijf heel goed naar je lijf blijven luisteren. Ik zie aanstaande moeders die tot vlak voor de bevalling nog fysiek actief zijn, maar anderen moeten gewoon echt een stapje terug doen.

Jantine: dat is best persoonlijk volgens mij, mijn verloskundige adviseerde geen nieuwe sporten te beginnen en voor de rest vooral per keer te kijken wat ging. Ik kan me wel voorstellen dat het helpt om fit aan een zwangerschap te beginnen, het is een sport op zich, dat broeden….

Nicole: Je moet vooral alles blijven doen, alleen soms met mate. Het is belangrijk dat je je conditie een beetje op orde houdt en gezond eet, zodat je je fit blijft voelen. En niet denken ik ben zwanger dus ik moet eten voor twee!

 

Loes je bent nu 8 maanden zwanger. Wat viel mee wat viel tegen?
Loes: De eerste 12 weken waren erg pittig om te sporten, na een werkdag was het klaar en was ik blij dat ik vrijdag of zaterdagochtend kon gaan sporten.  Maar het valt me tot nu toe erg mee wat je allemaal gewoon kan blijven doen, met hier en daar een aanpassing tijdens het sporten. Hierbij is het wel erg belangrijk te luisteren naar je eigen lichaam.

 

Luisteren naar je lichaam… Wat is iets dat je voor je bevalling lachend deed en waar ik nu niet aan moet denken om te doen?
Loes: mijn conditie ging heel hard achteruit ik was snel buiten adem. De buik gaat ook steeds meer in de weg gaat zitten… los van dat valt het mij erg mee hoezeer je beperkt wordt!

Herkennen jullie dat?
Nicole: Dit herken ik wel. De beperking door je buik en het niet meer optimaal kunnen liggen in de je bed, waar door je minder slaapt. De verminderde sportmogelijkheden. Maar de bewegingen van je kind  in je buik maken je elke dag weer vrolijk.

Sanne: Zelf voelde ik me beide zwangerschappen 9 maanden lang hartstikke beroerd en kon ik überhaupt niet veel doen. Was al blij als ik de dag door kon komen. Dus sporten zat er voor mij toen even niet in….

Terugkijkend op je zwangerschap(pen), als je het hebt over bewegen, wat raad je aan om vooral zo lang mogelijk te blijven doen tijdens je zwangerschap?

Jantine: Niks in het bijzonder.
Nicole: zwemmen!
Sanne: …ofwel doen waar jij je goed bij voelt dus.

“Een slimme meid heeft haar zwangerschap op tijd”. De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind krijgen schuift echter steeds verder op en is inmiddels ruim 30 jaar. Nicole Is dit een zinnige uitdrukking of raakt het kant nog wal?

Nicole:  Zeker wel. De jongere onder de zwangeren kunnen beter bevallen. Helaas hebben ze dan wel weer meer last van striae.

En? Bevalt het?

Powermama Loes

Hele slechte vergelijking maar een marathon loop je ook niet ongetraind. Kun je trainen voor een bevalling?
Nicole: Niet specifiek trainen, maar wel je conditie op pijl houden door te blijven sporten en inname van gezonde voeding. En dus zorgen dat je niet meer kilo’s aankomt dan wat normaal is in een zwangerschap.

Wat hebben jullie zelf gedaan voor specifieke training tijdens je zwangerschap?
Sanne: Ik heb bij beide zwangerschappen een uitgebreide zwangerschapscursus gevolgd. Ik denk dat dat enorm waardevol is. Als je meer kennis hebt, kom je ook tijdens je bevalling minder snel voor verrassingen te staan. Het gevoel van controle tijdens de bevalling s voor veel vrouwen heel belangrijk.
Nicole: Zwanger & fit- gegeven door fysiotherapeute, baantjes trekken in het zwembad.

Wij delen het plein met de zwangere of net bevallen Moms in Balance, Loes jij traint bij PowerMama030. Wat is het verschil tussen dit soort trainingen en de bootcamps van Training te velde?
Loes: Er is een wc. Nee gekheid! De trainingen zijn niet met elkaar te vergelijken omdat de doelgroep heel anders is. Bij Training te velde is het iedereen door elkaar bij PowerMama030 een heel specifieke doelgroep. Wat ik prettig vind bij zwangerschapstraining is dat de trainingen gericht zijn op de komst van je kind, losmaken van je heupen etc. En het onder controle houden van de ademhaling, ook weer met het oog op de bevalling. Je traint de (schuine) buikspieren en de rugspieren om het gewicht van de buik aan het eind te dragen. Bij de uitvoering wordt er gelet op de diastase, als je dat hebt krijg je een alternatieve workout. Tijdens de trainingen krijg je ook tips en tricks hoe om te gaan met dagelijkse dingen, bijvoorbeeld zwaar tillen, zoals Tineke van PowerMama030 zegt ”je baby inpakken”. Als je klachten hebt krijg je tips om je spieren te verstevigen of soepeler te maken.

Een ander verschil is dat de training bij PowerMama binnen zijn en de trainingen bij te Velde buiten- dat vind ik zelf erg lekker! Daarnaast houd ik van de afwisseling bij TTV, de mix van conditie met hardlopen en soms hardlooptechnieken en de krachtoefeningen. Elke training is ook weer anders. Voor mij ook niet geheel onbelangrijk de gezelligheid, het is leuk om met dezelfde groep mensen te trainen.

Door naar de bevalling. Thuis bevallen is een “Hollandse traditie”. In de meeste Westerse landen worden wij voor gek versleten kinderen worden daar bijna altijd zonder uitzondering geboren in het ziekenhuis. (Ter relativering: ook in Nederland worden 4 van de 5 kinderen in het ziekhuis geboren). Ik ben benieuwd, waar zijn jullie bevallen? En als dat in het ziekhuis is: was dat van meet af aan de bedoeling?

Nicole: Ik wilde graag in het ziekenhuis bevallen. Ik ben zelf verloskundige in het ziekenhuis, het gaf mij een veilig idee om in mijn eigen ziekenhuis waar ik werkzaam ben te bevallen. Hierdoor kon ik ook regelen wie er aanwezig was bij mijn bevalling.

Sanne: Bij de oudste wilde ik bevallen in het Geboortehuis van het Diak maar ben ik uiteindelijk naar de “medische kant” overgeplaatst. Bij de jongste wilde ik heel graag thuis bevallen, maar kon dat helaas niet door een medische complicatie.

Jantine: is dit relevant voor een hardloop nieuwsbrief waar het was haha? Ik hoef hier persoonlijk niet aan alle leden m’n verhaal over kwijt…

 

Snel door naar de volgend vraag dan maar! Nicole graag je ongezouten menig over thuis bevallen. Wat zijn de voordelen? Wat zijn de risico’s?

Nicole: Ik denk dat thuis bevallen zeker nog een optie is. Het ligt er ook helemaal aan hoe jezelf en je partner erin staan. Ik denk hoe relaxter je bent hoe beter. Het is belangrijk dat je vertrouwen heb in je zorgverlening en dat je op tijd wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis wanneer nodig.

Wat zijn de meest voorkomende complicaties bij de bevalling? En wat heeft dat voor consequenties voor het weer kunnen sporten?

Nicole: Incontinentie/ verzakking is een complicatie na de bevalling, waar in je een belemmering kan ondervinden bij het sporten. Verder kan je na je bevalling alle sporten weer doen.

Over deze complicatie kom ik later nog terug. Andere vraag. Als ik kijk naar de ontwikkeling van de fysieke gesteldheid van de gemiddelde Nederlander is dat niet bemoedigend. Dat zal grosso modo dus ook voor zwangere vrouwen gelden. Met hoeveel toeters en bellen je een bevalling ook ondergaat het blijft in essentie toch een soort oerkracht. Kunnen wij dat fysiek nog steeds aan? Of moeten er steeds meer kunstgrepen worden verricht om een kind geboren te laten worden?

Nicole: Nee, de vrouw kan dit nog goed aan. De zorgverlener en partner spelen daarbij wel een belangrijke rol, om dit in goede banen te leiden.


Loes je mag nu je Voice Cancelling koptelefoon opzetten.  Ik durf wel te stellen dat de vrouw van mijn kinderen een sterke vrouw is, in alle opzichten. Toch kwamen na de (gecompliceerde) bevalling van de eerste de kraambedtranen. “Ik kan helemaal niets meer”. Hoe ging dat bij jullie?

Sanne: Emoties horen erbij en deze mogen er ook zijn. Dat betekent niet dat je geen sterke vrouw bent. Knap juist als je deze emoties durft te uiten.

Nicole: Ik wist dat ik het kon, maar was blij dat ik verlost was van mijn bevalling, door het zien van mijn zoon kwamen zeker de emoties. De emoties waren ook een verlossing van 9 maanden zwangerschap en een gezonde zoon op de wereld te hebben gezet.

Loes: mm-mm-mm- la-la-laaa-la-la-laaa

Loes je telefoon mag weer af.

Ik ben er!

Training te velde baby. Born to run!

Zoog-dieren. Zogen is blijkbaar een zo belangrijk onderscheid dat er in de Taxonomie een aparte klasse naar is vernoemd. Waarom is dit zo’n belangrijke eigenschap?
Sanne: Sorry Edwin, maar ik moet taxonomie even Googelen…

…Oh dat bedoel je. Hoe bijzonder is het dat wij onze kinderen kunnen voeden met onze eigen melk die helemaal aangepast is op wat zij nodig hebben. Als je moedermelk onder de microscoop legt dan zie je hoeveel levende stoffen er in zitten en dit zorgt voor een enorme boost van het immuunsysteem. Precies deze stoffen maken moedermelk zo bijzonder. En hier is natuurlijk nog veel meer over te zeggen dus mochten we elkaar tegen komen dan vertel ik je er graag meer over.

Uhm… ik pas even. Mag het ook over wijn gaan..?
Sanne geeft Edwin “the Stare”.

O.k. o.k. o.k.!!! terug naar Nicole. Je hebt zoogdieren en zoogdieren. Een olifant en giraffe wordt geboren en loopt binnen enkele minuten mee met de kudde. Een mensenkind lijkt meer op een pasgeboren vogeltje: die moet vooral niet uit het nest vallen. Toch staan wij qua werelddominantie de laatste tijd bovenaan de apenrots. Is daar een verband tussen? Anders geformuleerd, hoe hoger ontwikkeld hoe afhankelijker het pasgeboren kind. Wat zou daarvoor de verklaring zijn?
Nicole: Dit heeft niets te maken met hoog ontwikkeld zijn! Elk kind is afhankelijk van de ouder en vraagt om zijn eigen manier aandacht. Het is wel belangrijk om tijdens de eerste fase van de geboorte te werken aan moeder-kind binding ook wel hechting. Dus lekker veel knuffelen.

Hop, baby aanleggen en de pomp gaat lopen. Niet dus want je hebt niet voor niets lactatiedeskundigen. Waarom lukt het vaak niet?
Sanne: Allereerst Edwin, ik ben lactatiekundige en niet lactatieDESkundige. En de pomp gaat lopen…? Hmmm…typische mannelijke formulering. Maar dat gezegd hebbende. Vaak lukt het ook wel! Maar het kost vaak tijd en behoorlijk wat energie voordat moeder en baby het samen onder de knie hebben. Daar zijn niet altijd reële verwachtingen over, want het lijkt iets vanzelfsprekends maar dat is het niet, het is hard werken. Verder kunnen o.a. interventies tijdens de bevalling en stress invloed hebben. Een baby aan de borst voeden gaat over vertrouwen en loslaten en dat kan een behoorlijke uitdaging zijn.

Welke ellende behalve dodelijke vermoeidheid belemmert je nog meer om weer lekker te gaan sporten?
Sanne:  Ehh… gaat dit om mij? Of om moeders die pas bevallen zijn? Ik kan in elk geval zeggen dat borstvoeding geven zeker geen belemmering hoeft te zijn om weer te gaan sporten.

Ik citeer van de site van het Zwangerenportaal: “Een Lactatiekundige is specialist op het gebied van borstvoeding. Zij geeft de (aanstaande) moeder, vader en kind specialistische begeleiding bij borstvoeding.”  O.k. de baby en de moeder dat snap ik maar wat wil je aanstaande vaders graag bijbrengen?
Sanne: We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat de omgeving, en zeker de vader, een hele belangrijke rol speelt in het slagen van een borstvoedingsproces. Een vader die vertrouwen heeft, steun kan bieden, kan coachen etc. is zo enorm waardevol. Ik moedig vaders altijd aan om al in de zwangerschap aan te sluiten bij de borstvoedingscursus zodat ze weten hoe het werkt, want dat maakt het verschil.

Bianca waarom is een sterke bekkenbodem daarbij zo belangrijk?
Bianca: De bekkenbodem is onder andere verantwoordelijk is voor de stabiliteit in het bekken/lage rug en de steun van de organen. Hel belangrijk dus. Een opmerking de bekkenbodem is geen harde bodem maar een spier- een complexe spier.

Hoe lang duurt het voordat een bekkenbodem is herstelt van een bevalling?
Bianca: Als wij kijken naar herstel van bindweefsel is het bekkenbodemgebied 300 tot 500 dagen bezig met het herstellen van een bevalling, ook na een keizersnede (sectio). In die periode is het belangrijk om de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid toe te passen, om het bindweefsel zo sterk en zo goed mogelijk te laten herstellen. Echter een sterke bekkenbodem is niet het einddoel van het herstel, maar een correct functionerende bekkenbodem. Dat is een bekkenbodem die kan aanspannen en ontspannen wanneer gewenst en daarmee de intra-abdominale druk, die met onder andere sporten verandert, op te vangen.

Loes jij mag weer even je koptelefoon opzetten. Tijdens een bootcamp viel de uitspraak “een bevalling voelt als een interne amputatie”.  Dan hou je als man dus even je mond. Wanneer gingen jullie voor het eerst weer denken aan sportief bewegen?

Sanne: Volgens mij vrij snel, maar ik weet niet meer precies wanneer. Ik weet nog wel dat de eerste langere wandeling in Amelisweerd toch iets teveel van het goede bleek.

Jantine: het ging bij mij stapje voor stapje ik wilde heel graag weer hardlopen daar hoefde ik in het begin niet aan te denken. maar inmiddels loop ik m’n kilometers weer! Wel rustiger en minder kilometers per week.

 

Wat zijn de do’s en dont’s als je weer wilt gaan sporten?
Bianca: Do’s: laat de bekkenbodem postpartum controleren bij een bekkenfysiotherapeut, laat het natuurlijk herstel ook zijn werk doen, bouw de belasting rustig op, op geleide van klachten/pijn opbouwen en laat je adviseren wanneer je twijfelt. Let goed op de ademhaling tijdens sporten, en integreer de bekkenbodem bij het sporten.

Don’ts: houdt de adem niet vast dus blijf doorademen, stop met persende bewegingen/bracing tijdens krachttraining, span de bekkenbodem niet aan bij een inademing maar bij de uitademing, loop niet door met urineverlies/ontlastingsverlies/pijnklachten of een zwaar gevoel in de vagina, hardlopen zonder controle bij een bekkenfysiotherapeut.

Ik neem aan dat de meeste bekkenbodemproblemen ontstaan direct na de bevalling? Of openbaren die zich juist later?
Bianca: Bevallingen zijn zeker een risicofactor op het ontstaan van bekkenbodemklachten (denk aan klachten rondom plassen, ontlasting, rugklachten, stuitklachten, seksuele klachten). Echter openbaren de klachten zich ook vaak op latere leeftijd (mogelijk alsnog de gevolgen van bevallingen) wanneer wij kijken naar de perimenopauzale vrouw en postmenopauzale vrouw. Daarnaast hebben wij te maken met de verandering van de spiersamenstelling bij de ouder wordende vrouw én man, wat ook invloed heeft op de timing en kracht van de bekkenbodemspieren. Het bindweefsel kan ook worden beïnvloed door een bevalling, maar onderliggend lijden zoals diabetes, overgewicht, langdurig medicatiegebruik, chronisch hoesten etc zijn ook grote factoren op klachten in het bekkengebied.

In hoeverre kun je de bekkenbodem trainen?
Bianca: De bekkenbodem is goed te trainen op het moment dat er geen zenuwschade is, de spier nog aan de aanhechtingspunten gehecht zit en de persoon waarin de bekkenbodem zit snapt hoe de spier het beste werkt. Door middel van feedbackmiddelen, elektrostimulatie en andere hulpmiddelen kan de awareness naar de bekkenbodem worden gestimuleerd om deze nog beter te trainen. De training bestaat uit de coördinatie van de spieren middels ademhaling, correcte aanspanning, correcte ontspanning, en timing voor het opvangen van de buikdrukveranderingen.

Ik associeer bekkenbodemproblemen vooral met zwangerschap maar dat hoeft fysiologisch gezien natuurlijk helemaal niet. Kunnen mannen ook bekkenproblemen krijgen?
Bianca: Zeker! Mannen en vrouwen hebben dezelfde bekkenbodemspieren, alleen heeft de man geen vaginale ingang. Mannen kunnen dezelfde problemen hebben als vrouwen, behalve klachten vanuit een bevalling uiteraard. Mannen kunnen plasklachten hebben op het gebied van nadruppelen, compleet legen van de blaas, aandrangklachten, nachtelijk plassen, obstipatie, pijnklachten bij ontlasting, pijnklachten in penis/balzak/buik, erectiestoornissen, vroegtijdig ejaculeren en ga maar door.

Stel dat die bekkenbodem nooit meer helemaal goed herstelt. Kan ik dan nog wel blijven sporten?
Bianca: Ik ben van mening dat iedereen kan blijven sporten, ook met een niet optimaal functionerende bekkenbodem. Het ligt aan de sport die gewenst is of er aanpassingen moeten worden gemaakt in de oefeningen, om geen klachten in andere gebieden te krijgen. Samen met de fysiotherapeut kan er dan worden gekeken naar wat wel mogelijk is. Dit is per persoon verschillend, naar de wens en de wil van de persoon in kwestie.

Ter afsluiting. terugkijkend naar je eigen zwangerschap(pen) en de eerste maanden na de bevalling(en), wat zou je de aanstaande vaders en moeders willen meegeven?

Jantine: geduld is een schone zaak, stapje voor stapje en bij mij kwam het grote verschil toen er wat minder gebroken nachten waren!

Sanne: Bereid je goed voor en heb vertrouwen dat het goed gaat komen. En schakel hulp in. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen.

Nicole: Dat je moet genieten van je zwangerschap. Zwangerschap is geen ziekte de meeste kwaaltjes horen erbij, maar dit hoeft geen belemmering te zijn om te genieten van je zwangerschap.

 

recept: krakelingen en anisette

Jan Steen, Viering van de Geboorte
Viering van de Geboorte, Jan Steen (1664)

Geboorte associëren we met beschuit en muisjes, de in suiker gehulde anijszaadjes. “Muisjes” Sommigen zeggen dat de vorm van het in suiker gehulde anijszaadje, met zijn staartje, tot de naam heeft geleid. Maar het kan ook zijn oorsprong vinden in de snelle voortplanting van de muis.

Waarom anijs. Anijs is een inheemse plant en wordt vanwege de karakteristieke smaak sinds oudsher gebruikt als smaakmaker. Daarnaast wordt aan anijszaadjes en anijsolie geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Zo vertelde de baker de kraamvrouw dat ze anijs moest eten omdat dat goed zou zijn voor de productie van moedermelk. Vergeet de beschuit met muisjes, we gaan een drinkbare variant maken: Anisette.

kraamanijs (anisette)

Rond de 17e eeuw werd direct na de bevalling kraamanijs, ook bekend als anisette, geschonken. Kraamanijs is, de naam zegt het al, een kraamdrank. De jonge moeder kreeg de drank in het kraambed om aan te sterken en zo snel weer de oude te worden. Anijs had indertijd de reputatie dat het de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte kon terugbrengen, bovendien zou het de boze geesten bezweren.

In vroege recepten voor een kraamdrank werden vaak ook andere heilzame ingrediënten gebruikt als valeriaan, kamille, steranijs en het verdovende alsem. Dat was niet heel bevorderlijk voor de smaak maar zorgde er zonder twijfel voor dat de al vermoeide kersverse moeder nog rustiger werd. Door de tijd werd het recept aangepast en werd het een lekker zoet drankje. Zo lekker dat iedereen die op bezoek kwam er een glaasje van kreeg.

Ingrediënten
1 liter brandewijn
30 gram anijszaad
Stukje pijp kaneel
15 gram kardemom
250 gram rietsuiker
100 cc water

Bereiding
Begin op tijd! Liefst zodra je weet dat je vader of moeder gaat worden.

Peuter de kardemom peulen open en haal er de zwarte zaadjes uit. Vermaal met de anijs in een vijzel. Los de suiker op in het water. Laten afkoelen tot lauwwarm. Giet de suikerstroop over de kruiden. Voeg de brandwijn toe. Even roeren en lauwwarm afgedekt zeker 24 uur wegzetten.

Maar nog beter: de jonge anisette 9 maanden op een donkere plaats wegzetten. Na de geboorte zeven (door een vochtig gemaakte doek heen of filterpapier) en gelijk serveren. Heb je dat geduld niet of wil je op safe spelen, de laatste drie maanden van een zwangerschap levert al een anisette met een diepe smaak op.

Krakelingen

krakelingen zelf maken

Bij de anisette werden vaak ook krakelingen gereserveerd. Een krakeling staat als symbool voor het eeuwige leven ( een krakeling is een vorm zonder einde). Krakelingen kun je maken van bladerdeeg of van spuitdeeg. Het spuitdeegrecept is van Dick van Leeuwen van de Lichtgevorderen loopgroep. Dick is vijfde generatie banketbakker (in ruste inmiddels).

Ingrediënten
500 gr patentbloem
100 gr Zeeuwse bloem
450 gr boter (kamertemperatuur)
175 gr basterdsuiker
125 gr poedersuiker
100 ml melk
zout
kristalsuiker
kaneel

Mixer, metalen beslagkom, spuitzak, spuitmond 6mm gekarteld

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°
Klop de boter tot smeuïg.
Roer de basterdsuiker en de poedersuiker door elkaar en voeg met de melk bij boter. Mixen tot een luchtige gladde massa ontstaat. Dat duurt lang!

Doe het zout bij de bloem, voeg toe. Kort draaien totdat de bloem is opgenomen in de massa.

Bakken is een ambacht…. En een chemisch proces. Reactie van Dick op mijn eerste mislukte poging (werd korrelig beslag): “Wat heel belangrijk is dat de boter echt “zalvig” is en de rest van de ingrediënten op kamertemperatuur. Niet te koud maar ook niet te warm anders gaat de bloem al “verstijfselen” Dat is nu bij jou gebeurd. Oplossing: terwijl je de mixer rustig laat draaien met een haardroger de buitenkant van de mengkom verwarmen- niet te lang. Eventueel 1 of 2 eieren toevoegen om het weer spuitbaar te krijgen”.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Spuit de krakelingen op zoals op de  illustratie. Licht bestrooien met kristalsuiker met kaneel er doorheen.

Afbakken 20 minuten op 180 graden

Alternatief: bladerdeeg

Krakelingen worden ook van bladerdeeg gebakken, oorspronkelijk uit een wat schraler deeg dan we nu gebruiken. En er werd reuzel of runderniervet gebruikt in plaats van roomboter.

Ingrediënten
5 plakjes bladerdeeg
4 eetlepels suiker
1 theelepel kaneel
2 eetlepels gesmolten boter
Bloem

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Strooi bloem op het aanrecht. Stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar. Rol ze met een deegroller uit tot een grote lap van ongeveer 20 bij 30 centimeter . Snijd er stroken uit van 1 cm breed en 30 centimeter lang( dus begin met snijden vanuit de kortste zijde).

Nu de grote truc. Leg een strook op de bakplaat.  Pak nu de uiteinden kruiselings vast. Je kunt nu in één vloeiende beweging de strook in de krakeling-vorm leggen (zie illustratie). Oefen eerst in de lucht!

Bestrijk de krakelingen met de gesmolten boter en bestrooi ze met een mengsel van suiker en kaneel. Leg de krakelingen op de bakplaat met bakpapier en bak ze in ongeveer 12 minuten krokant en bruin. Blijf goed opletten of het niet te hard gaat. Gaat een kant harder dan de andere kant dan kun je de bakplaat omdraaien. Niet ondersteboven natuurlijk….

Eet smakelijk!

Post a Comment