Hoeveel eten heb je nodig?
Een paasstol of een kerststol – Pasen is zo langzamerhand net zo’n eetfestijn geworden als als de kerst. Tijd om weer in het normale eetpatroon te komen! Maar wat is normaal?
De nuchtere uitspraak van mijn oma was: “Elk pondje gaat door het mondje”. Ze zou het vast goed kunnen vinden met voedingsdeskundige Martijn Katan. Die stelt dat wat je eet niet zo belangrijk is, het is vooral de hoeveelheid die telt.
Eet je te veel dan wordt het overschot opgeslagen als vet. Eet je te weinig dan is dat ook niet goed. Weinig mensen realiseren zich dat het grootste deel van de energievoorraad wordt verstookt om je primaire lichaamsprocessen op gang te houden. Eet je gedurende langere tijd structureel te weinig dan heeft dit grote invloed op je stofwisseling (metabolisme). Stop je met diëten dan zal het lichaam als reactie juist weer energie gaan stapelen: het bekende jojo-effect.
Bereken je balanswaarde
Met de volgende formule kun je berekenen hoeveel calorieën je per dag kunt eten zonder aan te komen of af te vallen (je basaal metabolisme). Let op: dit is een gemiddelde score die uitgaat van normale lichaamsbeweging. Als je veel of weinig beweegt heeft dit invloed op de uitslag. Een wielrenner in de Tour de France verbruikt bijvoorbeeld per dag meer dan 8000 Kcal. Maar grosso modo geldt voor mannen een richtgetal van 2500Kcal en voor vrouwen 2000Kcal.
Stap 1: bereken de variabelen voor de formule
Je bent een man
G = 13,397 x je gewicht in kilo’s
H = 4,799 x je lengte in centimeters
L = 5,677 x je leeftijd
Je bent een vrouw
G = 9,247 x je gewicht in kilo’s
H = 3,098 x je lengte in centimeters
L = 4,330 x je leeftijd
Stap2: bereken je basaal metabolisme
Plak de berekende waarden in de formule: (X + G + H + L) x 1,55
mannen X = 88,362
vrouwen X = 447,593
De uitslag is de hoeveelheid Kilocalorieën die je per dag nodig hebt om op hetzelfde gewicht te blijven.
Pingback: Fit het Zelf. Word je eigen coach voor een vitaal en actief leven.