De voordelen van trailrunnen
Trailrunnen verhoudt zich tot hardlopen als mountainbiken (betere term in Nederland is: All Terrain biking) tot wielrennen. Het is eigenlijk appels met peren vergelijken. Je hebt het over een heel andere snelheidsbeleving en een heel andere manier van moe worden. Het is veel “technischer” dan hardlopen op asfalt. Met trailrunnen verbrand je meer calorieën, verbeter je je balans, uithoudingsvermogen en coördinatie. Je bouwt meer kracht op in je benen en je krijg sterkere enkels. Ook je bovenlichaam komt aan bod doordat je continu moet ‘balanceren’ door de ongelijke ondergrond en de hoogteverschillen. Loop je echt off road dan beperkt de zachtere en afwisselende ondergrond de impact op je gewrichten. Je gaat minder hard (geloof me, echt veel minder) maar kunt makkelijker langere afstanden lopen.
De natuur is je trainer
Als je trailruns loopt is voetenwerk heel belangrijk. Een kort grondcontact geeft je de mogelijkheid alert op een situatie (losse steen, boomwortel) te reageren en vermindert de kans op zwikken en struikelen. Een goede enkelstabiliteit en een mooie ontspannen looptechniek is daarbij essentieel. Het mooie is: de natuur levert je de ‘noodzaak’ om technisch goed te lopen. Vaak wordt hier het verschil mee uitgelegd in de trainingsaanpak van Keniaanse en Ethiopische hardlopers. Ethiopische lopers doen aan gerichte loopscholing, (traditionele) Keniaanse lopers zien daar het nut niet van in. Ze ontwikkelen hun techniek door te lopen op een gevarieerde ondergrond met veel hoogteverschillen. Op die manier worden ze door de omstandigheden (heuvels, zand) gedwongen om technisch beter te gaan lopen.
Samengevat, trailrunnen is dus eigenlijk een heel functionele manier van trainen. En daarmee past het perfect in het trainingsaanbod van Training te velde.