Verbeter jezelf – Beweeg met plezier! Voor beginners én gevorderden

Training te velde Nieuwsbrief voorjaar 2019

Dit is de nieuwsbrief van Training te velde. Veel leesplezier!

Training te velde trailrunNaar buiten!

Tsjonge wat gaat de tijd toch snel. Zo is het nog 2018 je knippert met je ogen en er zitten al weer dikke knoppen aan de bomen. En wat is er veel gebeurd de afgelopen maanden!
Te beginnen met hardlopen. De eerste reeks “Beginnen met Hardlopen” is inmiddels afgesloten, driekwart van de groep is doorgegaan in een vervolgreeks om aansluiting te krijgen op de halfgevorderdengroep. Ik hoop dus dat daar binnenkort gezinsuitbreiding komt. De gevorderdengroep is inmiddels ook aanzienlijk gegroeid. En behoorlijk verjongd. Help dat houd ik niet meer bij!
In februari was de goedbezochte workshop “Blessures en hardlopen”. Een mooie samenwerking met FysioVandaag. In april of mei volgt er waarschijnlijk een nieuwe workshop, met als thema: trainingsschema’s.
Loopsucces was er ook weer. Sinds een paar maanden train ik een loopgroep van KPMG op Papendorp. “Mijn” KPMG-teams hielden alle (18) andere KPMG-teams achter zich op de marathon van Amstelveen. Dat vraagt om een vervolg. Met een groot deel van de groep trainen we door tot aan de zomervakantie met als volgende doel de (halve) marathon van Utrecht.
Een nieuwe ontwikkeling is dat ik steeds vaker word ingehuurd als personal looptrainer. Heel ludiek als verjaardagscadeautje of heel serieus voor het halen van een ambitieus sportdoel. Een mooie aanvulling op de groepstrainingen. Dus als je tijdens een borrel of op je werk iemand hoort klagen over zijn looptechniek of dat hij of zij geen origineel verjaardagscadeau meer weet voor zijn of haar sportieve partner, laat vooral mijn naam vallen.
Ook bij de Conditie & Krachttrainingen positieve ontwikkelingen. Helaas afscheid genomen van een aantal vaste sporters maar daarvoor in de plaats zijn ook weer nieuwe sporters terug gekomen. Met name de basisgroep is gegroeid. Zodanig dat er een extra training is bijgekomen, op de maandagavond. Die training moet nog wat uitharden maar lijkt in een duidelijke behoefte te voldoen als aanvulling op de ochtendtrainingen. En ook de pittigste variant, de Conditie & Kracht voor hardlopers, is still going strong.
En ten slotte het trailrunnen. Het begon gelijk goed met de eerste serie trailrunclinics met als toetje het trailrunweekend in de Ardennen. De beloofde sneeuw hebben we niet gezien maar het was een zeer geslaagd uitstapje. De eerste introductiecursus en de kennismakingsles trailrunnen zit er ook al weer op. En afgelopen zaterdag was de eerste van de vier seizoenstrails en er volgen dit jaar nog vele mooie trails. Er is nu ook een strippenkaart trailrunnen! Ideaal en veel voordeliger als je vaker mee gaat op avontuur.
Ter afsluiting. Als trainer wil ik me blijven ontwikkelen. Binnenkort hoop ik met goed gevolg de officiële trailruntrainersopleiding van de Atletiekunie af te ronden. Daarnaast ga ik eind april een persoonlijk programma doen met een van de meest ervaren ultratrailers en trailruntrainers van Nederland, Alex Gijsbers. Met als doel mijn trainingsrepertoire uit te breiden. Niet alleen voor trailrunners. Want running bootcamp of krachttraining voor trailrunners, in mijn optiek zit daar niet zo veel verschil tussen.

 

Activiteitenkalender lente 2019

Een overzicht van de activiteiten en lessenreeksen naast de vaste trainingen

Dinsdag 9 april t/m 28 mei Beginnen met hardlopen 2e reeks
Zaterdag 13 april Inspanningsveldtest III
Zondag 14 april Trailrunclinic voor gevorderden 1
Zondag 12 t/m 26 mei Introductiecursus trailrunnen 2e reeks
Zaterdag 25 mei Inspanningsveldtest IV
Dinsdag 4 juni t/m 2 juli Verbeter je looptechniek
Zondag 16 juni Trailrunclinic voor gevorderden 2
Zondag 30 juni Zomertrail

Fitmanager

Fitmanager is het klantsysteem van Training te velde. Het is niet altijd even gebruiksvriendelijk (zeker niet voor een halve digibeet als ik) maar toch een grote sprong vooruit ten opzicht van het Edwin-houdt-alles-bij-in-Excelsheets-tijdperk (dat doe ik trouwens nog steeds, als backup 😊). Je gebruikt het voornamelijk voor het aan- en afmelden van trainingen maar je kunt er nog veel meer mee doen. Je eigen planning en saldo zien. Direct losse producten kopen zoals de inspanningsveldtest of een reeks trailrunclinics. Of je opgeven voor een andere training. Dat kan namelijk omdat je strippenkaart is gekoppeld aan alle andere trainingen. Je kunt dus op één kaart meedoen aan verschillende soorten trainingen.

Fitmanager kalender
Maar je werkt dus vooral vanuit de kalender. Daar wil ik graag even bij stilstaan. Als je een training aanklikt opent een scherm waarin je alle informatie over de training kunt terugvinden: een korte omschrijving van de training, wie de training geeft (joh, Edwin), wie er komt trainen, de locatie (blauw is het een afwijkende locatie dan is het een knalrood blokje- je ziet dus in één oogopslag dat de training niet bij Castellum is!), het niveau van de training (groen = beginner oranje = halfgevorderd rood = gevorderd en de soort training (grijs blokje = hardlopen paars blokje = conditie & kracht bruin blokje = trailrun).
Kijk altijd even in Fitmanager voor een training! Hoewel ik de meeste informatie ook via de Whatsapp trainingsgroepen deel, Fitmanager is leidend. Bij een afwijkende locatie krijg je bijvoorbeeld een kaartje te zien met de trainingslocatie. Heel handig als je niet precies weet waar we gaan trainen.

Aan- of afmelden?

Als je begint te trainen bij Training te velde moet je je voor elke training zelf aanmelden. Wordt je reguliere bezoeker van een bepaalde training dan voeg ik je voor die training toe aan de vaste groep. Je hoeft je dan alleen nog maar af te melden en niet meer elke keer aan te melden. Ofwel kom je elke week heb je er geen omkijken meer naar. Tip: meld je vast af voor geplande verhinderingen zoals vakanties.
Let op vaste sporter ben je alleen voor díe training op díe dag, niet voor alle trainingen van die trainingsvorm. Voorbeeld: als je “vaste groep” wordt van de basistraining Conditie & Kracht op de woensdagochtend moet je je dus voor de andere trainingsdagen nog steeds zelf aanmelden.
Aan- en afmelden kan tot 3 uur van te voren. Doe je dat niet tijdig dan weet jij maar ook je trainingsmaatjes niet waar ze aan toe zijn. De training gaat namelijk pas bij 4 of meer deelnemers (specifieke trainingen daargelaten). Heb je een acute reden waarom je niet kunt trainen dan heb ik daar natuurlijk begrip voor maar niet tijdig af- of aanmelden kost je anders gewoon een strip.

Lesrooster

Een inkijkje in het weekrooster van Training te velde. Dat heeft een vast stramien. Op elke doordeweekse dag zijn er vaste trainingen: op maandagavond C&K basis en C&K, dinsdagavond C&K hardlopers, woensdagochtend C&K basis, woensdagavond is de loopavond met de hardlooptrainingen voor halfgevorderden en gevorderden, donderdagavond C&K en op vrijdagochtend vrijdagochtend C&K basis.
Lessenreeksen (Beginnen met hardlopen, verbeter je looptechniek), zijn altijd op de dinsdagavond. de woensdagavond is gereserveerd voor de hardlooptrainingen. Zaterdag alleen incidentele evenementen (inspanningsveldtesten), zondag is de trailrundag. Voor het volledige aanbod zie de site.

Gestript

De uitslag van de klantenenquête was duidelijk: blijf werken zoals je nu doet. Dus alleen met strippenkaarten. Het nadeel hiervan is dat je als trouwe sporter kaarten blijft kopen maar dat is in Fitmanager met een paar klikken gebeurt. Het grote voordeel is dat je niet vastzit aan een langlopend abonnement. En mocht je een periode niet kunnen trainen niets aan de hand je strippenkaart is een half jaar geldig. Kijk maar eens bij andere aanbieders dat is echt uitzonderlijk lang voor een tienstrippenkaart. Dit is een bewuste keuze. Ik vind het namelijk een verkeerde prikkel dat je komt trainen alleen omdat je strippenkaart bijna is verlopen. Je traint omdat je wilt trainen. En ja het komt wel eens voor dat het een periode even niet zo goed uitkomt waardoor je niet kunt of mag trainen.

Nog een bijzonderheid is dat je met je strippenkaart mee kunt doen aan ALLE andere TTV-trainingen – mits je voldoet aan de instapeisen (voor de loopgroep voor gevorderden is dat bijvoorbeeld dat je 10km binnen het uur kunt lopen). Uitzondering is de strippenkaart Conditie & Kracht basis hiermee kun je alleen deelnemen aan de basistrainingen. Die kaart is dan ook een tientje goedkoper. Doe je daar aan mee en overweeg je om ook eens mee te doen aan een andere trainingsvorm (doen! Ontmoet eens andere TTV-ers en van variëren in je trainingen word je een completere sporter) wissel dan je basiskaart in voor een reguliere Conditie & Krachtkaart.

 

Tweede huid

Training te velde t-shirts
Hoe mooi is het als je buitentrainingen geeft en je heet “Te Velde”. O.k. het is een beetje ouderwets Nederlands maar ik hoefde niet lang na te denken over een naam voor mijn buitensportbedrijf. Maar Training te velde is meer dan Edwin te Velde! Dat zijn wij, met zijn allen. Zonder sporters zijn er geen trainingen en is er geen Training te velde. Als je net als ik trots bent op je cluppie dan kun je dat uitdragen – letterlijk. Met het Training te velde T-shirt. Er zijn twee varianten: het witte shirt met de bekende “kleurenbol” en NIEUW een zwart trailrunshirt met witte opdruk. Beiden uiteraard functionele sportshirts.

Ik ben niet van de aanbiedingen maar geen betere reclame dan mijn shirt in actie zien – op jullie gespierde ruggen.
Ga je meedoen aan de Halve van de Haar op 22 april, de (halve) marathon van Utrecht op 12 mei of de Loop van de Leidsche Rijn 26 mei? Dan krijg je een shirt voor de halve prijs (€10 in plaats van €20). Dat is ver onder de maakprijs. App me even je maat.

Sportdag

Training te velde sportdag 2019

Pak je agenda, een dikke stift en schrijf nu diagonaal van onder naar boven bij zaterdag 22 juni: Training te velde sportdag! Een sportdag voor alle TTV-ers. Het wordt een echt Training te velde festijn dus samen buiten sporten met plezier en de volgende morgen wakker worden met spierpijn in spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Het wordt een half besloten feestje je mag introducees meenemen. Want wie kan beter bepalen wie dit leuk gaat vinden dan jullie.

Je kunt kiezen uit verschillende programma’s. Er zijn twee parallelsessies in de ochtend, “Hardlopen” of “Ontspanning”, en er is een middagprogramma (“Bootcamp”). Je kunt dus kennismaken met alle takken van sport die Training te velde aanbiedt – en meer! De module “Ontspanning” wordt namelijk verzorgd door een echte yogadocent en een ervaren fysiotherapeut. Harmke Bekkema is docent aan de Yoga docent opleiding en geeft yogalessen in de Leidsche Rijn bij Yogapoint, Frank Robertz van FysioVandaag is gespecialiseerd in hardloopblessures.

Hoe werkt het. Kies voor een dagdeel (ochtend + lunch of lunch + middag) of kom de hele dag. Ofwel er zijn dus 5 opties: 1. hardlopen, 2. ontspanning, 3. bootcamp, 4. hardlopen + bootcamp of 5. ontspanning + bootcamp. Wat je ook kiest, je krijgt er altijd een goede, gezonde maar vooral lekkere lunch bij. De lunch wordt verzorgd door TTV-er Brigitte Bruin. Brigitte is niet alleen een enthousiaste sporter maar bijna klaar met de opleiding voedingsconsulent. Geniet vast van haar sportsalade! (laatste item nieuwsbrief).

Locatie: de Haarrijnse plas, aan het einde van het strand richting de zandheuvel (bij de parkeerplaats ter hoogte van de DHL.) Neem vooral je badkleding mee!

Programma sportdag 22 juni

Module A “Hardlopen”

9.00 – 9.15 Gezamenlijke warming-up
9.15 – 10.00 Looptechniek
10.00 – 10:15 Koffie en thee
10.15 – 12.00 Avontuurlijke trailrun
12.00 – 13.00 Gezamenlijke lunch

Module B “Ontspanning”

9.00 – 9.15 Gezamenlijke warming-up
9.15 – 10.00 Yoga basis
10.00 – 10:15 Koffie en thee
10.15 – 11.00 Yoga verdieping
11.15 – 12.00 Mobiliteit/ neuromusculaire training
12.00 – 13.00 Gezamenlijke lunch

Module C “Bootcamp”

12.00 – 13.00 Gezamenlijke lunch
13.00 – 13.40 Running bootcamp
13.55- 15.15 HIIT (High Intensity Interval Training)
15.15 – 15.45 Koffie en thee
15.45 – 16.15 Zeskamp
16.15 – 16.30 Buikspierkwartier

16.30 – 18.00 After party!!!

Wat kost je dit compleet verzorgde programma (inclusief lunch en versnaperingen en drankjes tussendoor): €35 voor een dagdeel of €60 voor de gehele dag. Wees er snel bij het aantal deelnemers is beperkt tot 20 (middagdeel 36) deelnemers. Opgeven kan tot 7 juni maar weet je nu al dat je komt dan kun je je hier gelijk aanmelden:

Je ontvangt tzt. een link naar Fitmanager om af te rekenen.

Trailweekend

Training te velde Trailrunweekend

Dan is de feestvreugde nog niet voorbij. Een langgekoesterde wens gaat in vervulling we gaan kamperen en trailen! En wel in het laatste weekend van augustus (zaterdag 31 augustus en 1 september). Een all-in weekend met een minimale voetprint alles is namelijk op loopafstand. En wat mij betreft wordt dat ook digitaal ontgiften. Wat kun je verwachten kamperen in het kleinste dorp van Nederland, een clinic waarin je veilig leert trailen, zwemmen in misschien wel de mooiste recreatieplas van Nederland, lekker kokkerelen op de camping, kampvuur natuurlijk en op zondag meedoen aan een trailrunklassieker: de N70 trail. Ik zou zeggen de ideale gelegenheid om eens lekker digitaal te ontgiften.

Moet ik een ervaren trailrunner zijn om dit leuk te vinden? Zeker niet! Ja de N70 trail is zwaar maar er is ook al een trailrun van 7km dat is voor mensen zonder trailervaring goed te doen. Je krijgt van mij op zaterdag een clinic waarin alle ins en outs van het trailrunnen aan bod komen. Je loopt dan een deel van de route van 14km. Bikkels lopen die ronde 2x en de echte die hards 3x. Ofwel een marathon met veel hoogtemeters. We sluiten het weekend met zijn allen af op het terras in de oudste stad van Nederland, Nijmegen. Prijs nog niet bekend (nog afhankelijk van het definitieve programma) maar ik probeer te mikken op een richtprijs van €120. Dat is inclusief inschrijving, verblijf, 2x lunch, campingdiner, ontbijt en het Training te velde trailrun-shirt.

Interview met….

Esther Vermeer, TTV-er van het eerste uur

Ik train bij Training te velde. Dé buitensportschool van de Leidsche Rijn. Bootcampen, hardlopen en trailrunnen.

 

Esther je doet al vanaf de eerste training mee met de Conditie & Krachtgroep, sinds maart 2017. Hoe kwam je erop om bij Training te velde te gaan sporten?

“Alweer 2 jaar dus?! Na een aantal jaren binnen sporten, ik bokste 2x per week en volgde een aantal uren Zumbalessen, had ik de behoefte om naar ‘buiten’ te gaan. Ik heb in het verleden veel hardgelopen en had er zin in weer buiten bezig te zijn. Er was wel steeds het voornemen om te gaan lopen, maar er was altijd wel een meer of minder valide excuus om toch niet te gaan. En eigenlijk was er ook geen tijd naast de sporten die ik al deed. Ik train nu op maandag en donderdag bij jou en pik, als het zo uitkomt, een lesje op vrijdagmorgen mee. Een heerlijk begin van het weekend!”

Wat zijn momenten die je uit de trainingen is bijgebleven?

“Ik vrees altijd die hoge brug in het Máximapark; met kikkersprongen omhoog en met lunges naar beneden. Vreselijk! Ik denk altijd maar aan de komende wintersport of de bergwandelingen, dan weet ik waar ik het voor doe. Maar we lachen ook veel met elkaar. De groep is gevarieerd in samenstelling en het maken van flauwe grappen en een beetje ongehoorzaam zijn vinden we volgens mij allemaal leuk.”

Heb je het gevoel dat de trainingen enig effect hebben of doe je het vooral voor de gezelligheid?

“Het is én-én voor mij. Conditioneel ben ik sterker geworden en qua kracht ook wel volgens mij. Al kan ik door nek, schouder en rugklachten niet altijd alles voluit mee doen. Ik krijg er energie van!”

Je bent gelukkig niet de enige harde kern-sporter bij Training te velde. Maar je hebt heel wat sportmaatjes zien komen en gaan. Als je een profiel zou opstellen van een typische TTV-er hoe zou dat er dan uitzien?

“Gemiddeld 30-plus denk ik, man of vrouw maakt niet uit, sportief, betrokken, met humor. En dat laatste vind ik niet onbelangrijk. We trainen serieus maar er is altijd een moment voor een goede grap. Niet zelden ben jij ons onderwerp van spot, maar je kunt er goed tegen. Lijkt het.”

Even slikken en weer doorgaan. Twee jaar samen optrekken dan ben je wel een soort van vergroeid met elkaar. Wat zijn de momenten waarvan je denkt: adem in- adem uit- het is Edwin – accepteren?

“Ha, ha, als het weer eens een beetje chaotisch verloopt, je iets kwijt bent of ik zelf op een verkeerde locatie sta omdat de informatie niet helemaal consistent was. 🙂 Ik kon me daar in het verleden bij anderen wel eens aan storen maar wellicht speelt de leeftijd mee, dat ik daar nu veel minder last van heb? :-)”

… en bedankt. Waarvan denk je: dat is typisch Edwin moet hij vooral zo houden en wat zijn de dingen die hij echt zou gaan moeten gaan aanpassen in zijn coaching?

“Je merkt dat je goed onderlegd bent. Je kunt niet alleen goed uitleggen hoe we een oefening moeten doen, maar ook wat het doel is en waar het goed voor is. In de trainingen lekker veel variatie, ook bij 2x per week trainen. Alles en iedereen komt aan bod. Verder ben je zo af en toe te goed voor deze wereld, het mag af en toe best wat strenger hoor als het gaat om de afspraken die we met elkaar gemaakt hebben. ”

Je levert een belangrijke bijdrage om het enige fort van de Hollandse Waterlinie dat zonder enige vorm van subsidie of overheidssteun tot stand is gekomen rendabel te laten zijn. Heb je tips voor Edwin om succesvol te blijven als buitensportondernemer?

“Maak heldere keuzes zodat duidelijk is waar je voor staat. Prima om zaken uit te proberen, maar als het niet werkt of niet rendabel is, stop er dan mee. Het is geen liefdadigheid, het is de bedoeling je boterham ermee te verdienen.”

Die steek ik in mijn zak. Heb je nog een nabrander?

“Eigenlijk niet; gewoon lekker door gaan met wat je leuk vindt en waar je goed in bent.”

 

Eet je fit

Weer een heerlijk recept voor na het sporten, een echte sporterssalade. Het recept is van Brigitte C&K-er in de donderdaggroep. Brigitte houdt net als ik van sporten én van lekker eten. En ze heeft er nog voor doorgeleerd ook! Dus dit is niet zomaar een salade. De quinoa en kip zorgen voor de eiwitten, fijn om de spieren te laten herstellen. Quinoa bevat zelfs alle essentiële aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en van spierweefsel, en zijn ook voor het vervoer en de opslag van alle voedingsstoffen van cruciaal belang.

Training te velde eet je fit sporterssalade

Ingrediënten (p.p.)

60 gram quinoa
1/4 komkommer
1/2 wortel
1/2 appel
1/4 ijsbergsla
1 rijpe tomaat
2 takjes verse munt
Handje volle blad spinazie
80 gr gerookte kipfilet
1/2 badje tuinkers
1 limoen
1 el volle yoghurt of soya yoghurt
1 tl chilisaus

Als je van lekker pittig houdt kan er nog 1/2 rode peper aan toegevoegd worden.

Bereiding

Kook de quinoa volgens gebruiksaanwijzing. De quinoa kun je ook van te voren al hebben gekookt en in de koelkast bewaren.
Snij de komkommer, sla, wortel, appel en tomaat in kleine stukjes en meng door elkaar.
Snipper de muntblaadjes en de spinazie er boven. Sprenkel het limoensap er over en voeg de chilisaus en yoghurt toe. Hussel alles goed door elkaar. Als een echte Jamie Oliver doe je dit natuurlijk met je blote handen!
Voeg de afgekoelde quinoa en de gerookte kip erbij.
Maak de salade af met wat zwarte peper en zeezout en bestrooi met de tuinkers.

Je kunt de salade zo, los, eten, maar als je wat meer trek hebt, serveer de salade dan in een (volkoren) wrap.

Eet smakelijk!