Training te velde nieuwsbrief winter 2023

Training te velde nieuwsbrief winter 2023
Opmaak: Maatmerk.nl

Roze bril

Met de uitslag van de verkiezingen nog vers in het geheugen lijkt de keuze om de Libelle als sjabloon voor deze nieuwsbrief te kiezen een onthutsende vorm van escapisme. Ware het niet dat ik al voor 22 november had bedacht om het befaamde damesblad als inspiratiebron te gebruiken.  Ik had zin had om iets te maken wat mij en hopelijk ook jullie een warm kerstachtig gevoel geeft. Zo’n kerstcommercial waarvan je denkt gatverdamme wat een kleffe hap maar die stiekem toch ontroert. Met het risco dat je totaal de verkeerde emotie raakt.

Waarom dan de Libelle… de Libelle laat me terugverlangen naar een tijd die ik mooier inkleur dan die eigenlijk is geweest. En om het dan bij één politiek statement te houden: daarmee ben ik niet anders dan de 2,5 miljoen Medelanders die op 22 november het rondje rood hebben gekleurd bij de Partij die Nederland weer voor de Nederlanders wil maken.

Ik weet niet anders dan dat er Libelles in mijn leven zijn. Als klein jongetje bij mijn oma las ik de Jan Jans en de kinderen en keek ik uit naar de sinterklaasspecial met zelfmaakknutsels. Veertig jaar later meet mijn schoonmoeder de verstreken tijd tot het vorige bezoek van haar dochter af aan de hoogte van de stapel Libelles. Ik lees-of beter bekijk- alleen de recepten van Yvette van Boven en vul de kruiswoordpuzzels in (schoonma doet alleen aan sudoku’s). Ze liggen nog een tijdje naast het bad waarin mijn huisgenoot ze leest en gaan dan door naar het eindstation, mijn moeder of mijn zus.

Ga mee op sentimental journey. Laat je inspireren door je sportmaatjes die zich onbaatzuchtig inzetten voor de medemens, laat de goede sportmat onder de kerstboom met je zelfgemaakte kerstballen leggen en geniet van je warme chocolademelk met een punt Finse plaatkoek terwijl je de kruiswoordpuzzel invult.

 

 

Mattentest

bootcamp crunch_uitsnede

Op de steentjes bij Castellum kun je echt niet zonder: een goede fitnessmat. Wat maakt een mat een geschikte mat? In de TTV mattentest beoordelen we zeven matten op:

Duurzaamheid. Hoe degelijk is de mat? Is de mat slijtvast? Hoeveel microplastics laat je achter?
Ligcomfort. Tsja hoe hoog leg je de lat… je hoeft er niet op te slapen. Toch?
Lig-vastheid. Blijft de mat goed liggen op de ondergrond? Blijf je er zélf goed op liggen?
Vormvastheid. Een dikke mat is leuk maar blijft ervan over als je erop ligt? Kun je steentjes plukken na de training of veeg je hem zo af?
Afmeting in gebruik. Kun je er helemaal op liggen of steken je voeten uit?
Afmeting transport. Past het onder de snelbinders of is het een opgerold matras?
Gewicht. Wat zeul je mee naar de training?
Droogtijd. Natte Hond of snel weer droog?
Prijs/kwaliteit. Wat krijg je voor je centen?

PURE2Improve NBR RS Sports

Leverancier: Fitness delivery
Afmetingen: 180x60cm transport 71x20cm
Dikte: 15mm
Gewicht: 1800gr
Prijs: €14,95

Supercomfortabele mat. Kan zo mee op vakantie! Nadeel: waait weg, groot pakvolume

Corength

Leverancier: Decathlon
Afmetingen: 120x57cm transport 57x30cmx4cm
Dikte: 8mm
Gewicht: 1400gr
Prijs: €14,99

Fijne mat. Heel veel waar voor je geld. Eigenlijk geen zwakke punten, of het moet het compacte formaat zijn. Grote voordeel van een vouwmat is dat je hem gemakkelijk kunt dubbelslaan voor meer comfort. Nadeel van een vouwmat is het onhandige pakformaat. Maar daar kies je dan voor.

Bodytrading

Leverancier: Largofit
Afmetingen: 183x61cm transport 61x20cm
Dikte: 15mm
Gewicht: 2000gr
Prijs: €32

Wie alleen om comfort geeft een goede mat. Maar laat op de ander vlakken veel punten liggen.

Harbinger

Leverancier: Implus EU (via Bol.com)
Afmetingen: 180x60cm transport 71x20cm
Dikte: 10mm
Gewicht: 1800gr
Prijs: €22,99

Supercomfortabele mat. Relatief licht maar blijft toch aardig liggen. Nadeel je kunt steentjes gaan plukken na de training. Leuk detail: de geïntegreerde draagbanden. Ook verkrijgbaar bij de Decathlon maar dan betaal je het dubbele.

Forzafit

Leverancier: Ivol
Afmetingen: 183x61cm transport 61x20cm
Dikte: 12mm
Gewicht: 1700gr
Prijs: €24,95

Middenmotor, in alles. Comfortabel maar niet al te slijtvast.

Pro Cardio

Leverancier: Sportbay
Afmetingen: 198x122cm transport 122x15cm
Dikte: 5mm
Gewicht: 5000gr
Prijs: €44,50

Dit is de mat die Edwin gebruikt

Onverwoestbare mat. Relatief dun maar toch goede support. Ook geschikt voor heel lange mensen. Absolute nadeel: ultralange droogtijd. En helaas niet meer als eenpersoons mat te krijgen maar wat let je om er samen één te kopen met een sportmaatje?

Manduka Pro

Leverancier: Manduka
Afmetingen: 180x63cm transport 71x12cm
Dikte: 6mm
Gewicht: 3400gr
Prijs: €85

De koningin onder de matten. Absolute topkwaliteit gaat een leven lang mee. Maar daar betaal je dan ook voor.

Testresultaten

Agenda winter 2024

Meedoen aan een evenement? Meldt je aan via de Paynplan kalender

Zaterdag 23 december bootcamp special: Kersteditie

Ga goed de Kerstdagen in! Doe mee aan de speciale kersteditie van de zaterdag bootcamp. Lekker knallen met de ballen en dan fris en fit aan het kerstdiner.   

 

Zaterdag 23 december Loop van Linschoten

En om die dag in stijl af te maken, die middag doen er een record aantal TTV-ers mee aan deze traditionele de zaterdag-voor-kerst-loop. We sluiten een mooi loopjaar af in café Victoria.

 

Zaterdag 30 december bootcamp special: Ouder & Kind
Tijdens de Corona periode al eens met gezinnen “in de bubbel” getraind, op veler verzoek komt dit eenmalig terug. Neem je kind(eren) mee naar je bootcamptraining en ze hebben weer respect voor jou. Ik wist niet dat ik zo’n sportieve mama had… Van 8 tot 88 jaar (als jezelf het ‘kind’ wil zijn).

 

Dinsdag 9 januari Beginnen met Hardlopen
Start van een nieuwe reeks voor absoluut beginnende hardlopers en voor lopers die in de “herkansing” gaan. In 6 weken leg je een mooie basis voor hopelijk een leven lang met plezier hardlopen

 

Zondag 14 januari trailrun Waterleidingduinen
Begeleide trailrun door dit bijzondere gebied. Je kunt kiezen voor een ronde van 20km of nog een extra lus van 15km. 35 (onver)harde kilometers dus. We banen ons eigen pad (die zijn er namelijk niet) en pakken natuurlijk nog een stuk strand mee. En uiteraard de befaamde koek & zopie naar afloop.

Zaterdag 10 februari Zonheuvel Nighttrail
Bijzonder evenement van onze trailrunpartner TRCU (Trailrunning Club Utrechtse Heuvelrug) . Een trail geheel op particulier terrein daarom kun je in het donker legaal. door het bos lopen. Wordt dit je eerste trail? Je kunt kiezen voor 1 of 2 rondes van 5km. Met voorprogramma met sprekers en een goede culinaire derde helft.

Zondag 3 maart Start to Trail.
start van de befaamde trailrun beginnerscursus. Daarna wil je nooit meer terug naar het asfalt.

Zondag 24 maart Verder met trailen. Nieuw op het programma! Na de start to Trail kun je gelijk door. Om de week een uitdagende trailclinic. Je traint voor de Koning van Spanje trail, 10-12 mei in Zuid-Limburg. Wees er vsnel bij want deze trail zit heel snel vol.

Vrijdag 24 mei-zondag 26 mei Trail &Hike weekend Ardennen
Vast aandacht voor dit meerdaagse evenement. In samenwerking met TRCU
 organiseert Training te velde een geheel verzorgd trailweekend. Een langgekoesterde wens gaat daarmee in vervulling.  Drie dagen trailen en/ of hiken om en door de prachtige Hoge Venen. Overdag lekker fysiek bezig zijn en ‘s avonds poolen of nakletsen met je loopmaatjes in een gezelige groepsaccomodatie aan de rand van het natuurgebied. Nadere informatie volgt maar blokkeer dit weekend vast in je agenda!

VOORINSCHRIJVING TRAILWEEKEND

Zware ballen

Zelf kerstballen maken, kerstknutsels, papier mache

Surprises maken voor de een is het de hel de ander gaat er helemaal op los. Voor die laatste categorie: waarom zou je dit niet doortrekken tot aan de kerst? En hoor je tot de eerste categorie: met deze instructies leer je er misschien wel de lol van inzien. Het wordt nog leuker als je het samen met je kinderen doet. Denk ik. Het snijwerk is misschien een beetje lastig maar het in elkaar zetten en het schilderen kan door vaardige kinderhanden worden gedaan.

De belangrijkste les: het hoeft er niet Instagrammable strak uit te zien. Sterker nog: het krijgt veel meer charme als je ziet dat het handwerk is. En zijn veeel bevredigender én goedkoper dan die “unieke” kerstballen van het tuincentrum.Surprises maken voor de een is het de hel de ander gaat er helemaal op los. Voor die laatste categorie: waarom zou je dit niet doortrekken tot aan de kerst? En hoor je tot de eerste categorie: met deze instructies leer je er misschien wel de lol van inzien. Het wordt nog leuker als je het samen met je kinderen doet. Denk ik. Het snijwerk is misschien een beetje lastig maar het in elkaar zetten en het schilderen kan door vaardige kinderhanden worden gedaan.
De belangrijkste les: het hoeft er niet Instagrammable strak uit te zien. Sterker nog: het krijgt veel meer charme als je ziet dat het handwerk is. En zijn veeel bevredigender én goedkoper dan die “unieke” kerstballen van het tuincentrum.

Het basismateriaal is karton en papiermaché. Voor de afwerking heb ik plakkaatverf gebruikt, de originele kleuren. Maar wat let je om de knutsels dezelfde look & feel te geven als de rest van je kerstballen. Of laat je kinderen lekker gaan met glitterverf.

Wat heb je nodig:
– printer
– Een werkvlak dat vies mag worden. Placemat o.i.d..
– kranten
– closetrol
Ribkarton (van dozen, de dikke variant plm. 3mm dik)
– Stukje dun karton
– satéprikker
– Wikkel van chocoladereep of stuk zilverfolie
– (hout)lijm
– behangplaksel (alternatief: met water verdunde houtlijm)
– platte penseel
– plakkaatverf (optioneel: transparante lak)
– modelgips of andere witte poederachtige substantie
– paperclips of schroefoogjes
– leeg hoofd
– goed humeur

Slamball

kerstknutsel, slamball

 1. Maak de  standaard. Vouw een closetrol plat, knip er 3 ringen af van 1cm heb je ook gelijk een exemplaar voor de kettlebell en de oliebol. Vouw na het doorknippen weer uit tot de originele ringvorm.
 2. Maak het behangplaksel. Je hebt maar een beetje nodig. (Als je de houtlijm-variant gebruikt pas maken als je het gaat gebruiken. Verhouding lijm-water 1:1).
 3. Plak mal S-K op dik karton. Snij het gat uit.
 4. Maak een krantenprop ter grootte van het gat; gebruik de mal om de bal in vorm te brengen.
 5. Scheur een krant in stroken van plm. 10x1cm.
 6. Smeer een placemat in met behangplaksel. Plak een aantal stroken op de lijm, smeer vervolgens de stroken lekker dik in met de lijm.
 7. Trek een strook voorzichtig los en plak op de prop. Voor de stevigheid maak je de eerste laag in kruisvorm (2 kruisende cirkels) vervolgens plak je de stroken steeds in een verschillende hoek op de andere stroken. Ben je klaar smeer dan de hele bal nog een keer lekker in de lijm en bepaal de definitieve vorm. Hoeft niet perfect rond.
 8. Als de bal droog is schilder je hem in de kleur die je wilt.
 9. Buig een paperclip uit tot een ophanghaakje of draai een schroefoogje in de bal. Klaar!

Kettlebell

kerstbal zelf maken, kerstknutsel, kettlebell

 1. t/m 7 hetzelfde als de slamball alleen druk je de bal een beetje plat zodat je een grondvlak krijgt.
 2. Maak de handgreep. Plak B1 en B2 op dun karton. Let op dat de pakstrookjes vrij blijven. Leg er iets zwaars op zodat het goed plat opdroogt. Snij de vorm uit. Vouw de plakstrookjes uit.
 3. Geef de handgreep massa. Maak kleine rolletjes van kranten. Plak die vast op de handgreep. Draai de handgreep om en plak nu rolletjes op de andere kant. Plak nu korte strookjes papier maché om de rolletjes, dwars op de handgreep. Maak er een mooie vloeiende worstvorm van. Let op: de lipjes vrijlaten! Laten drogen.
 4. Plak de handgreep op de bal. Even goed vasthouden totdat hij echt goed vastzit (gebruik desnoods secondenlijm.
  Werk nu de bal af. Plak wat strookjes papier maché over de lipjes. Zet vervolgens die strookjes vast door daar haaks weer strookjes op te plakken (in het verlengde van de handgreep dus). Tenslotte maak je met strookjes een “vloeiende” verbinding van de handgreep naar de bal.
 5. Schilder de kettlebell. Voor een realistisch effect heb ik hem afgelakt met blanke lak.

Oliebol

Als je toch bezig bent met de ballen, maak ook een paar oliebollen. Dit zijn slamballs maar dan slordig-rond. De krenten maak je van kleine propjes die je met kleine strookjes papier maché op de bal lijmt.
Voor het vettige-bal effect aflakken met blanke lak. Als de lak nog nat is strooi je er “poedersuiker” overheen. Ik heb modelgips gebruikt maar alles wat daar op lijkt is goed.

Halter

 1. Plak de ronde vormen A1A en A2 en B1 en B2 op dik karton. Laat drogen en snij uit.
 2. Plak B1A op B1B en B2A op B2B. Laat drogen.
 3. Maak nu de zijkanten van de schijven. Plak het uiteinde van A3 op A1. Let op dat de strook goed is uitgelijnd met de rand van het karton. Lijm vervolgens stukje voor stukje de strook strak om de schijf. Vervolgens maak je de ander kleine schijf en de 2 grote schijven.
 4. Prik met een satéprikker de gaatjes in voor de halterstang. Beetje heen-en-weer schuiven totdat de schijf makkelijk over de satéprikker schuift. Herhaal dit met de ander schijven.
 5. Schilder de schijven. Laat drogen.
 6. Schuif B2 en A2 over de satéprikker. Zorg voor het effect dat er wat “lucht” tussen de schijven blijft. Laat ongeveer een halve centimeter van de prikker uitsteken.
 7. Teken nu mal H af op zilverfolie of de chocoladewikkel. Smeer een uiteinde in de lengte in met lijm. Plak de strook op de satéprikker. Laten opdrogen. Vervolgens strak om de prikker draaien.
 8. Schuif nu B1 en A1 over de prikker.  Snij de halterstang op lengte.
 9. Knip twee smalle strookjes folie of wikkel af. Lijm die strak opgerold om de uiteinden.

Dumbells

Kerstboomknutsel, dumbells

deze zijn wat moeilijker om te maken.

 1. Plak de mallen D12, D2 wen D23 op dik karton. Laten drogen. Snij de binnenvormen uit.
 2. Plak A1 op dun karton. Laten drogen en uitsnijden. Rol het nu op tot een rolletje. Gebruik een pen of potlood om er een strak rolletje van te maken.
 3. Schuif het rolletje in mal D3. Teken het af, schuif het uit de mal, lijm het vast en schuif het in de mal. Vervolgens knip je twee wasknijpers om de rol zodat de vorm mooi in de vorm opdroogt.
 4. Teken met D1 8 vierkanten af op dik karton. Plak 2x 4 vierkanten op elkaar. 
 5. Plak de zijkant C1 op de rechthoek. Doe dit kant voor kant; zorg dat je de zijkant goed uitlijnt top de rand van het karton. Laat drogen. Herhaal met C2.
 6. de zeshoekige variant, herhaal stap 4 en 5. Let op: het is een afgeplatte vorm begin op de goede zijkant.
 7. Knip B1 en B2 uit (beter nog: gebruik dik papier, 120gr of 160gr). Plak vast. Laten drogen.
 8. Schuif B1 voorzichtig om het rolletje. Niet helemaal doorschuiven tot het einde.
 9. Plak de handgreep op een vierkant, aan de zijde waar B1 zit. Laat goed drogen. smeer B1 in met lijm en schuif tegen het vierkant.  Herhaal dit met B2 en het andere vierkant.
 10. De zeshoekige dumbell herhaal stap 7 t/m 9.
 11. Schilderen maar! 

Interview met… TTV-ers met een groot hart

Inloophuis “De Kloof”, Kloveniersburgwal Amsterdam

Dick en Jolanda ik heb jullie uitgenodigd omdat jullie je onbaatzuchtig inzetten voor de medemens. Dat gaat bij jullie een stuk verder dan het kopen van een Oudejaarslot. Waar zijn jullie bij betrokken?

Dick: Ik werk als vrijwilliger bij De Kloof, een inloophuis voor dak- en thuislozen, in het hartje van Amsterdam.

Jolanda: Ik ben betrokken bij stichting Speelgoedbank De Meern. We zijn een vrijwilligersorganisatie die gratis speelgoed heeft in een fysieke winkel waarvan 95% mooi, heel en bruikbaar speelgoed dat via ons een tweede leven krijgt. De andere 5% is nieuw speelgoed, dat we gebruiken voor verjaardagen. Gezinnen komen via verwijzers bij ons terecht, de kinderen mogen hun eigen speelgoed uitzoeken en dat ook houden.

Help me even. ‘Verwijzers’?
Jolanda: Verwijzers zijn hulpverleners of hulpverlenende instanties. Die bepalen of een gezin in aanmerking komt voor speelgoed.  Denk aan instanties als de voedselbank of schuldhulpsanering of gezinsbegeleiders en maatschappelijk werkers. 

Wat was de aanleiding om met dit vrijwilligerswerk te beginnen?
Dick: Ik was op vakantie in Spanje, de Nederlandse kranten aan het doorspitten. Daar zag ik een advertentie van De Regenboog, met een oproep voor vrijwilligers. Ik was niet echt op zoek naar iets maar wilde wel al langer iets langer gaan doen buiten mijn werk als ondernemer. Mijn bedrijf was mijn bron van inkomsten maar verder ben ik niet materialistisch. Een ander gaat misschien golfen maar ik zocht iets om mezelf weer te prikkelen. Het had ook iets anders kunnen zijn maar op de een of andere manier bleef deze advertentie hangen. Heb toen een paar weken later gereageerd op de advertentie. Ik dacht eerst: werken met mensen met drugs- of drankproblemen en een psychiatrische achtergrond, dat is niets voor mij. Maar ik ben er toch naartoe gegaan en nooit meer weggeweest.

Jolanda: Wij hebben het als gezin goed en dat vind ik een goede reden om iets terug te doen voor de maatschappij. Ik wilde een goede bestemming geven aan het speelgoed waar mijn (toen nog) kleine kinderen mee uitgespeeld waren. Na wat onderzoek bestond er één speelgoedbank: in Amersfoort. Met de verhuizing naar ons nieuwe bedrijfspand was een ruimte geregeld.

Bestond het concept Speelgoedbank -behalve in Amersfoort dan- überhaubt nog niet in Nederland? En begrijp ik het goed, jullie hebben de Speelgoedbank zélf opgericht?

Ja, dat klopt de allereerste speelgoedbank was in Amersfoort en tijdens onze opstart kwam er ook nog één in Rotterdam en Nieuwegein. Dus wij waren de vierde in het land waar er nu meer dan dertig zijn. En Ja we hebben hem zelf opgericht, als particulier initiatief. We bestrijken Vleuten, De Meern, Leidsche Rijn en de hele stad Utrecht.

Kun je beschrijven wat jullie doen bij de Speelgoedbank en in de Kloof?
Dick: heel praktische dingen. Je staat achter de bar, maakt een ontbijt klaar en deelt dat uit of je maakt de toiletten schoon. Maar je bent vooral een luisterend oor voor de bezoekers. Inmiddels werk ik wat meer op de achtergrond en dat bevalt me wel.

Jolanda: pff.. bijna te veel om op te noemen. Ik ben de oprichter en voorzitter, beheer grotendeels de mailbox en de telefoon, ben bij elke uitgifte aanwezig en regel alles rondom NL Doet en het inpakken met Sinterklaas. Daarnaast ben ik bezig met de voorbereidingen voor het Jubileumfeest. Volgend jaar bestaan we 12,5 jaar dan organiseren we het een feest waarbij we alle gezinnen uitnodigen in bioskoop Kinepolis op 4 februari. Voor en na de film zijn er activiteiten voor de kinderen en daar werf ik op dit moment vrijwilligers voor want we hebben er nog veel nodig!

Speelgoedbank De Meern, Strijkviertel

Dick Jolanda bedacht dit vanuit de thuissituatie jij reageerde op de advertentie van De Regenboog zonder met het thuisfront te overleggen. Zat daar een bepaald idee achter?
Dit was voor mij echt een andere wereld ik wist niet wat ik kon verwachten. Dus ik dacht: eerst maar eens gaan kijken zonder meteen reacties van mijn omgeving te krijgen. Ik wilde het eerst zélf ervaren. Dat pakte dus positief uit.

Hoe reageerde je vrouw en zoons uiteindelijk?
Eerst terughoudend. Dat snap ik ook wel je denkt dan toch gelijk aan drugs, gestoorde en vieze mensen. Maar mijn kinderen zijn heel sociaal. Ze zijn ook al vaak meegegaan en ze hebben zo ervaren dat deze mensen ook gewoon mensen zijn.

Je kreeg 2 jaar geleden een koninklijke onderscheiding voor je werk voor
De Regenboog. Je mocht daarnaast naar eigen inzicht een bedrag besteden aan goede doelen. Dat deed je op een bijzondere manier, je deelde niet gewoon het geld uit maar gaf het aan goede doelen als ze een plan indienden waarin ze concreet moest maken waar ze hun geld aan uit moesten delen.  Dat noem ik een ondernemersplan! Waarom heb dat op z’n manier ingestoken?

Dick: Ik geef ook wel eens gewoon wat weg hoor als banketbakker heb ik heel wat gebakken voor goede doelen bijvoorbeeld voor de Voedselbank. Maar hiervoor ben ik toch teveel ondernemer. Ik dacht: dat geld moet goed besteed worden.

Kan iedereen het werk doen wat jullie doen of vraagt dat om bepaalde vaardigheden?
Dick: het vraagt om een open geest. Ik oordeel niet, ik bekritiseer niet. Inmiddels heb ik wel geleerd dat er hele verhalen achter de mensen zitten. Maar het zijn natuurlijk geen doorsnee mensen daar moet je wel mee leren omgaan. Ik heb specifieke trainingen gevolgd zoals een agressietraining.   

Jolanda: Met een flinke dosis enthousiasme, een sociale instelling en een beetje organisatorische vaardigheden en veel vrije tijd kan iedereen dit!

Hebben jullie er zelf ook nog wat van geleerd?

Jolanda: O zeker, als ik van te voren wist wat erbij kwam kijken dan was ik hier niet aan begonnen, dan dacht ik dat ik het niet zou kunnen. Met de juiste mensen om mij heen is dit gelukt en ben ik een rijk mens aan kennis en daar ben ik enorm van gegroeid! Hier heb ik ook weer profijt van in mijn (betaalde) werk.

Dick: Absoluut. Ik heb beter leren relativeren. Het is intens maar dankbaar werk, ook in je contact met de andere vrijwilligers en hulpverleners.

Dick je werkt al weer bijna 20 jaar als vrijwilliger bij De Kloof. En Jolanda je loopt ook al weer heel wat jaren mee bij de speelgoedbank. Wat waren de grootste veranderingen in die periode?
Dick: ” De grootste verandering in al die jaren is de oorsprong van de mensen. In de eerste jaren dat ik werkzaam was in de Kloof kwamen er veel Nederlands sprekende mannen en vrouwen. Daarna kwamen er veel uit Oost-Europa. De laatste paar jaar veel  mensen uit Noord-Afrika vooral jong mannen. Dat is echt een heel andere doelgroep.

Jolanda: Ongetwijfeld Corona. Sinds Corona werken we met tijdslots en komen alleen de kinderen in de winkel en wachten de ouders in de hal, dat geeft enorm veel rust. Daarvoor moesten gezinnen soms wel een uur wachten.

Wat heeft het jullie opgeleverd behalve “een goed gevoel”?

Dick: Het is leuk, boeiend, leerzaam, hartverwarmend, en dankbaar werk. Ik krijg er energie van. Het heeft me echt een beter mens gemaakt.

Jolanda: Een groot netwerk, ontzettend leuke, lieve en loyale vrijwilligers en vooral heel veel blije kinderen! Wie smelt er niet van een kleuter die in een prinsessenoutfit stralend achter een poppenwagen de deur uitloopt..

In 2022 deed 44% van de Nederlanders vrijwilligerswerk

Zelf vrijwilligerswerk doen? Dat kun je zoals Dick en Jolanda zelf organiseren maar je kunt ook een kijken op de vacaturebank van de Vrijwilligerscentrale.

Finse plaatkoek met koffieglazuur (Kahvikakku)

Sjabloon voor het chocolade rendier

Deze taart heb ik gebakken voor de schoenentest met Karhu. Het Finse merk bestaat al meer dan 100 jaar grappig dat de jongere lopers het alleen kenden als sneakermerk ik ken het als oudere jongere als degelijke schoenschoen voor de zwaardere loper. Het merk timmert nu aan de weg met een compleet vernieuwde collectie. Maar genoeg afgedwaald, we gaan aan de slag!

Ik heb een bakvorm gebruikt van 20x30cm dat is vergelijkbaar met een ronde vorm van 28cm. Als je voor een wat hogere taart gaat ga je voor 26cm. Dit is een machtig taartje serveer niet te grote porties.

Ingrediënten
De cake
150gr (D)roomboter of plantaardige margarine (origineel is met braadvet….)
250gr suiker
zakje vanillesuiker
2 eieren
250gr zelfrijzend bakmeel
1 el cacao
150ml (soya)melk
5 kardemompeulen
1 steranijs (optioneel)

De koffieglazuur
25gr boter of margarine
50gr poedersuiker
2 el (decaf) oploskoffie

Garnering
Kokosschaafsel (als je daar niet van houdt: amandelschaafsel of poedersuiker)Rendier
50gr smeltchocolade of chocolade met een beetje slagroom (voor pure chocolade heb je iets meer nodig dan voor melkchocolade)
spuitzak (eventueel zelf vouwen van bakpapier)

De Finnen zijn net zulke koffieleuten als de Zweden en net als de Zweden ook fan van een specifieke smaakmaker: kardemom. 

Kardemom wordt wel de koningin van de specerijen genoemd. Het is een van de duurste specerijen, alleen vanille en saffraan zijn duurder. Het heeft een heel kenmerkende smaak en geur, scherp dennenachtig-citroenig met een vleugje munt. Het is de hoofdsmaakmaker van je Chai Latte maar het speelt al eeuwen een centrale rol in de Scandinavische keuken. In Nederland gaan we er spaarzamer mee om maar je kent de smaak vast wel: het is een van de ingrediënten van speculaaskruid.

Je kunt het in gedroogde gemalen vorm krijgen maar leuker en lekkerder is kardemompeulen te gebruiken. Je maalt de zaden die in zijn geheel, met de dunne buitenschil, in een vijzel. Als je geen kardemom in huis hebt of je denkt het niet vaak genoeg te gaan gebruiken om een potje aan te schaffen dan kun je je eigen kardemom maken door kaneel, gember en nootmuskaat te mengen. Je zou eventueel ook wat piment kunnen toevoegen.

Bereiding
Verwarm de melk (niet laten koken!) en laat hier 3 kardemompeulen en eventueel de steranijs enkele minuten in trekken. Verwijder de peulen en de steranijs. Laat afkoelen. Wil je een sterke smaak dan doe je dit een dag van te voren en laat je de peulen en de steranijs in de melk weken.

Doe de boter, suiker en vanillesuiker in een kom en mix er een voor een de eieren door totdat je een mooie luchtige romige massa hebt. Dit duurt zeker 10 minuten.

Zeef het zelfrijzend bakmeel in een andere kom en meng er de cacao doorheen.

Doe dan 7 eetlepels van het meel in de bak met de eier-botermassa met een klein beetje van de melk. Roer goed door elkaar. Ga zo door totdat de meel en de melk op is.

Vet de bakvorm in. Ik gebruik bakpapier én vet die vervolgens nog in (tip: bakpapier even onder de kraan houden. In elkaar frommelen en dan weer uit elkaar vouwen dan kun je het in elke gewenste vorm vouwen). Giet het deegmengsel in de vorm.

Verwarm de oven voor (160°).

Bak ongeveer 40 minuten op 160°. Prik er op een gegeven moment een satéprikker in om te kijken of de taart al gaar is. Zeker niet te ver doorbakken. Af laten koelen.

Maak ondertussen de koffieglazuur.
Los de oploskoffie op in een beetje warm water. Doe de poedersuiker en de boter in een pannetje en verwarm dit. Voeg de koffie toe. Laat afkoelen tot dik-vloeibaar. NB. het blijft vrij dun.

Schenk het sausje over de taart. Eventueel verdelen met een paletmes. Laat hard worden.

Voor de kookknutselaars: maak het rendier.

Print het sjabloon en plak het met tape op een glad vlak. Plak daar bakpapier overheen, ruim om de illustratie. Goed strak vastzetten met tape.
Verwarm de chocolade. Nu komt de grootste uitdaging de chocolade moet nét nog vloeibaar zijn om het rendier goed te kunnen spuiten maar niet zo hard dat het hard wordt in de spuitzak. Wordt het te hard begin dan met een nieuwe lading. 50 gram is echt ruim voldoende. Heel goed laten afkoelen dan supervoorzichtig met een paletmes of kaasschaaf losmaken.   

Maak 4 sneetjes in de taart waar de poten komen. Duw nu het rendier voorzichtig in de taart.

Klaar is je showstopper. Hyvää ruokahalua!

Recenpt Finse plaatkoek met koffieglazuur 
Opmaak: Studio Vuurtoren

Comments

 • Patrick
  reply

  Goed gedaan Edwin, dat wilde ik even delen. Ik weet niet of iedereen het leest maar ik nu toevallig wel. Er gaat vast enorm veel werk in zitten maar je doet het met veel plezier en dat zie en lees je.

  2 januari 2024
 • Karen
  reply

  Met plezier een hap uit gelezen! 🤩

  8 januari 2024

Post a Comment